Misdaad

BOEKEN NR. 10, SEPTEMBER 2016

Becky Masterman: Vrees het duister

door Karen Vandyck

Brigid Quinn was in een vorig leven undercoveragent bij de FBI, een zwaar en stresserend leven waarin ze o.m. werd achternagezeten door een seriemoordenaar. Deze tijden liggen nu achter haar, want de bijna zestigjarige Brigid is sinds kort officieel met pensioen en droomt van een veilig leven samen met haar kersverse man Carlo DiForenza. Wanneer haar schoonzus overlijdt aan kanker belooft Brigid dat ze haar zeventienjarig nichtje Gemma-Kate voor enkele maanden onder haar hoede zal nemen. Gemma-Kate wil verder studeren en als ze drie maanden bij Brigid in Tuscon Arizona woont, moet ze minder collegegeld betalen. 
De aanwezigheid van een tiener in huis zorgt echter meteen voor rimpelingen in het rustige leventje van Brigid en Carlo. Zo kan een van de mopshondjes van het koppel maar op het nippertje gered worden nadat hij in een giftige pad heeft gebeten. Brigid voelt zich steeds minder goed en begint zelfs te hallucineren. Toch neemt ze een nieuwe zaak als privédetective aan. Een jongeman is verdronken in het ouderlijk zwembad en zijn moeder gelooft niet in de officiële doodsoorzaak ‘dood door ongeluk’. Brigid begint rond te neuzen in de omgeving van de familie en ontdekt enkele tegenstrijdigheden in het politie-onderzoek. En ondertussen haalt Gemma-Kate haar thuis het bloed onder haar nagels vandaan.

Vrees het duister
is na Route 66 Killer de tweede thriller van de Amerikaanse Becky Masterman. Haar debuut stond op de shortlist van o.m. de Gold Dagger en de Edgar Award, maar zo’n vaart zal het met dit boek niet lopen. Vrees het duister is een erg degelijk, spannend en vlot boek, maar echt verrassen deed het mij niet. Meer zelfs, de plot deed mij sterk denken aan een van de boeken uit de ‘Alfabet’-reeks van Sue Grafton. Masterman weet wel hoe ze een spanningsboog moet opbouwen en lange tijd vasthouden, maar voor mij paste het einde niet echt bij de rest van het verhaal. Wel is Brigid Quinn een interessant personage dat door Masterman goed wordt uitgediept. Brigid is ook een aangename verteller, die met een vleugje humor tot de lezer spreekt. Daarom vind ik het merkwaardig dat Brigid, die als doorwinterde FBI-agente undercoveroperaties in de meest criminele milieus tot een goed einde brengt, zich in haar privéleven zo in de luren laat leggen. Vrees het duister is een goed boek dat garant staat voor enkele uren spannend leesplezier, maar een echte topper is het niet.
 
Amsterdam Luitingh-Sijthoff 2016, 333 p. Vert. van Fear the darkness door Els van Son. ISBN 9789024553440
 

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri