Nederlands proza

BOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2017

Naema Tahir: Brieven in Urdu

door Eleonore Milbou

Brieven in Urdu is een mozaïek van vijf verhalen -- prenten eerder -- met Pakistan als rode draad. Ook wanneer de verhalen zich in Nederland of Groot-Brittannië afspelen, nemen de personages hun band met Pakistan met zich mee. De jonge Pakistaanse bruid die, uitgehuwelijkt aan haar neef, in Nederland bij haar echtgenoot en schoonmoeder terechtkomt. De onafhankelijke VN-medewerkster die in Genève niet ontsnapt aan de culturele druk van haar Pakistaanse ouders. Of de jonge vader in Sialkot die zich voelt vervreemden van zijn tweelingbroer, die naar de Verenigde Staten is uitgeweken. Pakistan is als een valies die ze, gewenst of niet, meedragen.

In deze vijf prenten zet Tahir personages en situaties neer die samen een verscheurd beeld vormen. Vrouwen vechten met het juk van een patriarchische rol, maar krijgen het niet afgeworpen. Mannen worstelen met hun plaats in de maatschappij. Ouders en hun (volwassen wordende) kinderen lijken elkaar niet te verstaan. Het zijn momentopnames die als verhaal op zichzelf staan, maar bij elkaar genomen een beeld geven van een Pakistaanse identiteit in diaspora.
 
Net zoals bij een mozaïek is in Brieven in Urdu het totale prentje interessanter dan de steentjes. De verhalen zijn krachtig in relatie tot elkaar. Maar op zichzelf laten ze wat te wensen over. Te lang voor kortverhalen en te kort voor novelles zijn ze een vreemd genre tussenin. Er is geen uitgewerkte plot, geen gebeurtenis of beslissing die het verhaal voortstuwt, geen echte spanningsboog. Daardoor blijven de personages vaak bizar oppervlakkig. Alsof je kijkt naar bewegende schimmen in een vijver: je vermoedt dat er zich onder het wateroppervlak iets afspeelt, maar je krijgt nooit echt te zien wat.
 
Naema Tahir zelf is een voorvechtster van vrouwenrechten en iemand die uit eigen ervaring kan meespreken over de moeilijkheden van een multicultureel bestaan. Ze werd als dochter van Pakistaanse ouders geboren in Slough, Engeland, en kwam als tienjarige met haar ouders in Nederland terecht. Het is verleidelijk om haar eigen ervaringen te lezen in Brieven in Urdu. Als feministische, Engels-Nederlands-Pakistaanse ongesluierde moslima heeft ze ongetwijfeld veel materiaal om uit te putten. Maar die lezing zou oneer doen aan de diversiteit van personages in deze vijf verhalen. Daar ligt de waarde van dit boek, dat mag gezien worden voor wat het is: een fascinerende kijk op levens in migratie.
 
Amsterdam : Prometheus 2016, 55 p. ISBN 9789044630008. Distributie WPG Uitgevers 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2024

Binnen in de aarde is een berg

Hester Knibbe

De zomers

Ronya Othmann

Het mensenschip

Autran Dourado

Onze James. De vrouwen van Ensor

Jan Bultheel, Eric Min (nawoord)

Woestijnpassages

Emmelien Kramer

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2024

Een toren van tijgers

Lizette de Koning, Gareth Lucas (ill.)

Eenbeen

Thijs Goverde

Roofvogels. De mooiste en machtigste dieren in de lucht

Walter De Raedt, Joris De Raedt (ill.)

Salto

Arndís Thórarinsdóttir, Linde Faas (ill.)

Springlevend

Saskia de Bodt

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri