Poëzie

BOEKEN NR. 11, DECEMBER 2017

Kirill Medvedev: Biopolitiek

door Lukas Vanacker

Echt vrolijk wordt een mens niet van Biopolitiek. In zijn nieuwe gedichtenbundel trekt de Russische activist Kirill Medvedev ten strijde tegen politiegeweld, onterechte gevangenisstraffen en zware repressie, maar evengoed voor het behoud van bossen.
 
Grimmig, zwart en gewelddadig gaat Kirill Medvedev (1975) tewerk (‘de hoofden van onze kameraden lagen ons aan te staren als kolen in een infernale moestuin’). Het enfant terrible van de Russische literatuur begon dan ook aan zijn bundel te schrijven in de nasleep van de Arabische Lente, toen hij samen met andere Russische activisten hoopte dat de revolutie naar zijn land zou overslaan. Maar dat was natuurlijk niet het geval in het land dat president Vladimir Poetin stevig in zijn greep heeft. Medvedev transformeerde kort na Poetins aantreden als president in 2000 tot politiek activist.
 
Medvedev had aanvankelijk succes geboekt als dichter. Maar in de loop der jaren vormde hij zich om tot een linkse activist. De controversiële Medvedev is vandaag dichter, vertaler (van onder meer Charles Bukovski) en zanger van een protestband (waarvan de leden ooit werden gearresteerd wegens hun steun aan de feministische band Pussy Riot). De dichter toont zich in Biopolitiek voorstander van de harde actie (‘met kunstzinnig radicalisme valt hier niets te bereiken’). In de ogen van veel Russen heeft Medvedev door die keuze zichzelf als dichter in diskrediet gebracht.
 
Toch schemert ook heel wat zwarte humor door Biopolitiek door. Medvedev vertelt over zijn opa die homo was en daarom trouwde met een vrouw die er nogal op los leefde. Zichzelf omschrijft Medvedev als ‘een macho bok, een botte bizon’. Daarnaast ploppen regelmatig typische Russische absurde fragmenten op, zoals: ‘Mens-zebra stapt in de trolleybus.’
 
Wellicht ook daarom ontving Medvedev voor deze in het Nederlandse erg vlot vertaalde bundel de prestigieuze Andrey Belyj-prijs. Het prijzengeld? Een roebel, een fles wodka en een appel.
 
Kirill Medvedev: Biopolitiek, Editie Leesmagazijn, Amsterdam 2017, 68 p. ISBN 9789491717451. Vertaling van Pochod na merijoe door Pieter Boulogne

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2023

beginnen voor gevorderden

Hélène Gelèns

Het boek van de huizen

Andrea Bajani

Regentijd

José Eduardo Agualusa

Tegenkultuur: Nederlandse Undergroundpublicaties 1964-1796

Jan Pen en Peter Sijnke

Victoriestad

Salman Rushdie

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2023

De kaarten van madame Petrova

Marjolijn Hof, Annette Fienieg (ill.)

Deze rots is van ons

Kate Temple, Jol Temple, Merel Eyckerman (ill.)

Duet met valse noten

Bart Moeyaert

Soms ben ik…

Kathrin Schärer

Voor altijd dichtbij

Elvis Peeters, Yule Hermans (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri