Misdaad

BOEKEN NR. 1, JANUARI 2018

Val McDermid: De man die zijn sporen wiste

door Karen Vandyck

In De man die zijn sporen wiste is het hoofdpersonage Karen Pirie, rechercheur bij de afdeling cold cases bij de Schotse politie. Pirie dook eerder al op in De verre echo, Een duister domein en De vrouw die niet opgaf en mag deze keer haar tanden zetten in een fataal auto-ongeval dat banden blijkt te hebben met een oude moordzaak.
 
Wanneer de jonge Ross Garvie na een ongeval wegens overdreven snelheid in het ziekenhuis wakker wordt, hoort hij dat hij de enige overlevende van de horrorcrash is en zijn drie vrienden omgekomen zijn. Omwille van het politie-onderzoek wordt een DNA-staal van Garvie afgenomen en verrassend genoeg matcht dit met het DNA dat twintig jaar geleden werd gevonden op het lijk van de vermoorde Tina MacDonald. Enter rechercheur Karen Pirie, die een neus heeft voor onopgeloste zaken en vastbesloten is om uit te zoeken van wie van Garvies familieleden het gevonden DNA is. Ondertussen krijgt Pirie nog meer werk op haar bord want het blijkt dat een hooggeplaatste politicus iets te maken heeft met een bomaanslag van het IRA jaren geleden. Daarbij stortte een klein vliegtuigje neer waarbij alle vier inzittenden om het leven kwamen. Piries intuïtie zegt dat er iets niet klopt aan het onderzoek.
 
De Schotse Val McDermid is een van de veteranen van het misdaadgenre. Je moet de schrijfster dus de knepen van het vak niet leren en ook haar dertigste boek De man die zijn sporen wiste zit vakkundig in elkaar, kent een mooi en vlot taalgebruik, bevat personages waarmee de lezer zich kan identificeren en heeft een latent spanningsniveau.
 
McDermid maakt het de lezer gemakkelijk om rechercheur Karen Pirie aardig te vinden. Underdog Pirie wordt constant tegengewerkt door leden van het politiekorps die jaloers zijn op haar succes, maar ze laat zich niet uit het lood brengen, durft haar nek uitsteken en wil altijd gerechtigheid voor de slachtoffers. Privé kende Pierie ook al enkele tegenslagen wat de sympathiemeter eveneens de hoogte injaagt. Bovendien is Piries werk bij onopgeloste zaken ook echt interessant en komt de lezer door McDermids uitgebreide research heel wat te weten over hoe dergelijke zaak aangepakt wordt.
 
Rechercheur Karen Pirie biedt een aangename afwisseling naast McDermids hoofdreeks rond profielschetser Tony Hill en inspecteur Carol Jordan. Twee succesvolle series op
even hoog niveau blijven schrijven, het is niet iedere schrijver gegeven. McDermid is gelukkig ook niet iedereen.
 
Val McDermid: De man die zijn sporen wiste, Luitingh-Sijthoff, Amsterdam 2017, 401 p. Vertaling van Out of bounds vertaald door Frank Lefevere. ISBN 9789024577170. Distributie: Veen Bosch en Keuning
 
Meer besprekingen over Val McDermid

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Baksteen

Femke Vindevogel

Brandingen

Paul Verrept

de Lach van de Sfinx

Frans Kuipers

Onder buren

Juli Zeh

Ons deel van de nacht

Mariana Enriquez

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Een leven vol kleur. Alles is kunst, als je maar goed kijkt

Cara Manes, Fatinha Ramos (ill.)

Ik wil een hond (en het maakt niet uit welke)

Kitty Crowther

Ik wil een wiegje worden zei de wilg

Bette Westera, Henriëtte Boerendans (ill.)

Vanaf hier kun je de hele wereld zien

Enne Koens, Maartje Kuiper (ill.)

Victorine

Jet van Overeem, Annemarie van Haeringen (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri