Misdaad

BOEKEN NR. 2, JANUARI 2019

Chris Whitaker: Alle slechte meisjes

door Karen Vandyck

Op de achterflap wordt Alle slechte meisjes van de Brit Chris Whitaker omschreven als ‘de nieuwe Gone Girl’. Qua thematiek doet het tweede boek van Whitaker inderdaad wat denken aan het gelauwerde boek van Gillian Flynn. In beide gevallen is er iemand spoorloos verdwenen en zoeken de overblijvende gezinsleden met man en macht naar hun geliefde. Flynn trekt haar lezer echter veel dieper in het verhaal dan Whitaker, wiens personages ook minder goed beklijven.

Grace in Alabama is het thuisstadje van de tweeling Summer en Raine Ryan. Zoals hun namen al aangeven is het contrast tussen beide zussen groot. Summer is het zonnetje in huis, een uitstekende leerling met muzikale talenten. Raine daarentegen is een rebelse tiener die graag gevaar en confrontatie opzoekt. Op een dag verdwijnt de vrolijke Summer plots. Omdat ze een briefje heeft achtergelaten is de lokale politie aanvankelijk niet echt happig om een onderzoek op te starten. Maar Raine vreest dat er meer aan de hand is met de verdwijning van haar zus. Omdat Summer al het zevende verdwenen meisje is in Grace, trekt Raine zelf op onderzoek uit.

In Alle slechte meisjes is een hoofdrol weggelegd voor het stadje Grace, waar de bewoners een uitzichtloos leven leiden en waar de gemoederen nogal eens verhit raken. Waar Joe Ryan, de vader van de meisjes, na Summers verdwijning eerst naar zijn ‘mannen’ belt en dan pas naar de politie. Waar de Ryans letterlijk in de voortuin van het politiecommissariaat gaan kamperen om druk te zetten. Grace wordt bevolkt met allerhande figuren die allemaal wel iets te verbergen lijken te hebben. 

Whitaker schenkt veel aandacht aan zijn personages. De rebelse Raine wordt met precisie uitgewerkt en de auteur laat Raine uitstekend balanceren op het randje van kind-volwassene. De verdwijning van haar zusje maakt in Raine een onmiddellijke verantwoordelijkheid en volwassenheid wakker, maar je merkt dat ze door de volwassenen zelf toch nog vooral als een kwetsbaar kind wordt gezien. Mede daarom gaat Raine zelf op onderzoek, samen met haar vrienden Noah en Purv, twee losers die hun plaats in Grace maar niet lijken te vinden. Het is een apart maar sympathiek vriendengroepje dat doet denken aan de tieners uit Stephen Kings Stand By Me of televisieserie Stranger Things.

Door middel van perspectiefwisselingen en flashbacks komt de lezer met mondjesmaat dichter bij de waarheid. Whitaker heeft een uitstekende schrijfstijl, maar toch leest het boek niet erg vlot omdat er zo veel verschillende personages hun deel van het verhaal opeisen. Bovendien voegt Whitaker een onnodig paranormaal (of Bijbels?) element toe aan de plot. Bij de verdwijning van Summer Ryan hangt er immers plots een grote, dreigende wolk boven Grace. De buurdorpen hebben geen last van de zwarte wolk die naarmate de personages dichter bij de waarheid komen, meer en meer aanzwelt om uiteindelijk tot uitbarsting te komen in de finale. Ergens wringt dit element in de plot, die zonder deze wolk veel sterker en geloofwaardiger zou zijn geweest.
 
Alle slechte meisjes is een interessante en boeiende thriller die enige concentratie en suspension of disbelief vergt van de lezer. Alleszins is Chris Whitaker een naam om in de gaten te houden.
 
Chris Whitaker: Alle slechte meisjes, Bruna, Amsterdam 2018, 400p. ISBN 9789022335697. Vertaling van All the Wicked Girls door Ineke de Groot. Distributie: Standaard Uitgeverij 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies



ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri