Vertaald proza

BOEKEN NR. 8, SEPTEMBER 2019

In Koli Jean Bofane: De schone van Casablanca

door Jan Baes

Casablanca, ook ad-Dar al-Bayda geheten, heeft wekenlang gezucht onder de Chergui, een verstikkende Saharawind, die boven de stad bleef wervelen totdat dat een luchtdrukdaling hem over de Middellandse Zee naar Zuid-Europa zou verjagen om er als de Sirocco zijn genadeloze offensief voort te zetten. Vooral de overbevolkte volkswijk Derb Taliane had onder de verstikkende hitte geleden, zodat niemand van zijn bewoners opkeek bij de ontdekking van het lijk van een jonge vrouw aan de voet van een stenen trap in de Rue du Poète Taha Adnan. Ze was gedood door een houw dwars over haar hals en borststreek. De jonge Afrikaanse vluchteling Sese Seko Tshimanga, die de schokkende ontdekking meldt aan commissaris Mokhtar Daoud, wordt meteen opgesloten omdat hij Ishrak, zoals de jonge vrouw heet, de avond voordien als laatste heeft gezien.
 
Het verhaal begint als een crime, maar gaat algauw over in een beeldrijke beschrijving van de culturele mengelmoes die Casablanca is; zeker ook deze armoedige wijk waarvan de bewoners, in een wirwar van steegjes vol onverwachte bochten, alles doen wat mogelijk is om te overleven. Autochtonen, migranten en vluchtelingen door en langs elkaar heen. Zoals de al vernoemde Sese, een vlotte Congolees uit Kinshasa, die op weg naar Europa in Casablanca is gestrand. Hij komt nu aan zijn trekken als internetlover of cybergigolo door schuldbewuste en oudere blanke vrouwen met zijn charmerende praatjes te overtuigen mandaten over te maken. De uiterst aantrekkelijke en sensuele Ishrak ook, die, na enig aandringen en om de medicijnen voor haar geestelijk gestoorde moeder Zahira te kunnen betalen, tot aan haar dramatische einde zal meedraaien in Sese's phishingpraktijk. Voor de rest blijft ze afstandelijk en wars van alle mannelijk contact, op haar mp3-speler luisterend naar een opname van een poëtisch geladen tekst van de schrijfster Kaoutar Harchi: À l'origine notre père obscur (Actes Sud 2014).
 
Het zijn maar enkele van de talrijke en pittoreske personages die aan het woord komen, zoals de ook al genoemde en corrupte politiecommissaris, een stinkend rijke Saoudische projectontwikkelaar die met de hulp van de vrouw van een theaterdirecteur de plaatselijke penoze inzet om bewoners uit een appartementsgebouw te verjagen met het oog op de bouw van een vijfsterrenhotel. Allemaal spelers in een wervelende sociale komedie die soms de trekken aanneemt van een schelmenroman en meermaals doet denken aan Miguel Street, de allereerste roman van de Caribische schrijver V.S. Naipaul uit 1959.
 
De in Brussel verblijvende In Koli Jean Bofane (Congo, 1954) die al bekendheid verwierf met het in Kinshasa spelende Congolese wiskunde (De Geus 2011), valt op door zijn ritmisch proza en poëtische beschrijvingen. Het verhaal is meeslepend verteld en wordt sensueel in beeld gebracht, gelardeerd met citaten uit het werk van onder meer de Marokkaanse schrijver Mohamed Choukri of de Senegalese rapper Booba. Tal van Afrikaanse uitdrukkingen versterken het multiculturele aspect nog, waardoor het volkse Casablanca niet alleen tot een mythisch universum wordt verheven maar in feite ook het hoofdpersonage is.
 
In Koli Jean Bofane: De schone van Casablanca, De Geus, Amsterdam 2019, 221 p. ISBN 9789044542219. Vertaling van La Belle de Casa door Katelijne de Vuyst. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 10, DECEMBER 2024

Dius

Stefan Hertmans

Kruisende lijnen

Junichiro Tanizaki

Memoires van een kip. Een Palestijnse fabel

Ishaq Musa Al-Husseini

We moeten ‘misschien’ blijven denken

Esther Jansma

Wij van de Ripetta

Thomas Lieske

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 10, DECEMBER 2024

De wens, of Het ware verhaal van Titi en Tony

Tereza Horvathova , Michaela Kukovicova (ill.)

Het is rood en rond…

Jan Jutte

Ludas en Bontje

Jan Paul Schutten, Sanne te Loo (ill.)

Wie heeft Steef opgegeten?

Susannah Lloyd, Kate Hindley (ill.)

Wij, ervoor en erna

Jenny Valentine

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri