Vertaald proza

BOEKEN NR. 11, DECEMBER 2019

Drago Jančar: En ook de liefde

door Lukas Vanacker

Boeken en romans over de Tweede Wereldoorlog zijn bepaald niet zeldzaam. Toch zijn er altijd auteurs die een interessante invalshoek weten te vinden. Drago Jančar bijvoorbeeld. Hij bericht in En ook de liefde over hoe Slovenië die gruwelijke periode beleefde. En ook de liefde, dat recent in een vlotte Nederlandse vertaling verscheen, vertelt het verhaal van een jong Sloveens paartje, Sonja en Valentin. De verraden partizaan zit in 1944 in de gevangenis nadat hij ladderzat in een café was aangetroffen.
 
In de door de nazi’s bezette stad Maribor herkent Sonja op een dag een oude bekende - Ludek - op straat. De man is vandaag SS-officier en laat zich nu Ludwig noemen. Sonja vraagt hem de zaak van Valentin te bekijken. In ruil voor een seksuele dienst van Sonja laat Ludwig hem vrij, maar Valentin verdwijnt opnieuw. Als Sonja niet veel later naar een concentratiekamp wordt weggevoerd, is de vraag of ze elkaar ooit nog zullen terugzien.
 
In vier delen vertelt Drago Jančar over de lotgevallen van Sonja, Valentin en Ludwig. Telkens vanuit een ander perspectief vertelt de auteur over hun liefde, leven, angsten en verlangens in gruwelijke tijden. Jančar verweeft de verhalen en personages in de verschillende hoofdstukken bijzonder vloeiend en zo krijgt de lezer een erg interessante inkijk in de geschiedenis en cultuur van het weinig bekende Slovenië. De regio zat in de Tweede Wereldoorlog geprangd tussen het fascistische Oostenrijk en Italië. Gezien de ligging van Maribor, vlakbij de Oostenrijkse stad Graz, was de Duitstalige invloed er sowieso groot. Maar de oorlog leidde tot grote strijd tussen enerzijds nazi’ en collaborateurs, en anderzijds partizanen, nationalisten en communisten. Ook vroegere en latere conflicten in het voormalige Joegoslavië sluipen het verhaal binnen.
 
Drago Jančar (°1948) is een van de belangrijkste hedendaagse Sloveense auteurs. De vaak bekroonde en vertaalde auteur kon voor het boek veel elementen uit zijn eigen familiegeschiedenis halen. Jančar werd geboren in Maribor. Zijn vader was tijdens de Tweede Wereldoorlog lid van de Sloveense partizanen. In 1982 was de maatschappijkritische schrijver een van de stichters van het tijdschrift Nova Revija, dat later als spreekbuis voor de politieke oppositie in de Socialistische Republiek Slovenië zou dienen.
 
De titel En ook de liefde komt uit een gedicht van Lord Byron. De fris verliefde Sonja en Valentin sturen mekaar allerlei gedichten en toekomstdromen toe als ze mekaar leren kennen. Maar de Tweede Wereldoorlog trekt hen brutaal uit mekaar. Ondanks de hevige liefde is de ondertoon van het boek weinig opbeurend. 'Liefde overwint alles. Behalve de oorlog’, klinkt het. En elders: 'Het leven gaat voorbij, en ook de liefde'. Het zwakke, uitdovende einde laat de lezer wat op zijn honger, maar desondanks is En ook de liefde een waar plezier om lezen.
 
Drago Jančar: En ook de liefde, Querido, Amsterdam 2019, 350 p. ISBN 9789021417172. Vertaling van In ljubezen tudi door Roel Schuyt. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaan



ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri