Nederlands proza

BOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2020

Lucas Zandberg: Keizerlijk geel

door Jo Vanderwegen

Het fabuleuze leven van Cixi (1835-1908), de keizerin-weduwe die tot haar zoon meerderjarig werd als regentes heerste over het 19de-eeuwse China, inspireerde al tal van schrijvers; haast vergeten namen als Pearl S. Buck en Jung Chang schreven biografische romans over haar. Nu is het de beurt aan Lucas Zandberg. De jonge schrijver (geb. 1977) legde zich in het verleden al vaker toe op historische thema’s. Hij koos nu voor de tweede maal China als decor voor zijn werk. De eerste keer deed hij dat met Mayling, moeder van het Chinese volk, waarin hij de weduwe van Chiang Kai-shek op haar leven liet terugkijken.  
 
Zandberg hanteert een gelijkaardig principe in Keizerlijk geel: een machtige vrouw, deze keer dus Cixi, spreekt de lezer toe en vertelt haar visie op de geschiedenis. Keizerlijk geel komt hierbij wél beter uit de verf dan Zandbergs vorige Chinese roman. Cixi is trouwens een razend interessant figuur. Als dochter van een lage ambtenaar trad ze toe tot het keizerlijk hof en werd verkozen als concubine voor de keizer. Zo kon zij uiteindelijk opklimmen in rang en de keizer een zoon schenken. Wanneer die zoon – net als zijn vader – voortijdig sterft, moet Cixi zelf de continuïteit van het keizerrijk waarborgen.
 
Sfeertekeningen zoals ‘Ik nipte aan een kop chrysantenthee met moerbeibladeren en luisterde naar de jongste voorspellingen van mijn waarzegger’, rake beelden à la ‘ze denkt dat ze slim is, maar alleen de karpers in de hofvijver delen die overtuiging’ en een compacte vertelstijl zorgen ervoor dat de lezer gekluisterd zit aan de bladzijden. Het is vooral de humor (zonder karikaturaal te worden) en de spanning over hoe Cixi de macht naar zich toe zal trekken, zij de eunuchen voor haar kar zal weten te spannen en zijzelf de moderne tijd zal binnentreden, die Keizerlijk geel tot een geslaagde roman maken.  
 
Al snel rijst de bedenking of in dit geval een Chinese schrijver niet meer op zijn plek geweest zou zijn om zo’n imposant historisch figuur een hoofdrol te geven in een fictieve roman. Immers, voelt een Chinees toch niet beter de gevoeligheden van de geschiedenis van het eigen land aan? Gezien het feit dat Zandberg zich nergens wil voordoen als China-kenner én er in het nawoord op hamert een fictieboek te hebben geschreven, vergeeft de lezer hem een onderwerp te hebben gekozen buiten zijn expertise en dagelijkse leven. 
 
Hoe dan ook slaagt Zandberg erin het eenzame leven van Cixi waarachtig te presenteren. Cixi, de regentes die haar echtgenoot en eigen zoon overleeft en daarom een adoptiezoon aanstelt als troonopvolger, hoewel ze liever zelf de touwtjes in handen houdt. Het is dát inlevingsvermogen en het gevoel voor details in de beschrijving die maken dat Keizerlijk geel leest als een trein. Lucas Zandberg beleefde merkbaar veel plezier aan het schrijven en moet verrukt geweest zijn over het boekomslag, met een schilderij van Friedrich Wilhelm Keyl op de voorflap.
 
Lucas Zandberg: Keizerlijk geel, De Arbeiderspers, Amsterdam, 2019, 335 p. ISBN 9789029540094. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, OKTOBER 2020

De Ghanese diaspora in het werk van Yaa Gyasi

Ontworteling en identiteit

De opgang

Stefan Hertmans

Het hele leven

Bart Moeyaert, Peter Van den Ende (ill.)

Het huis met de kersenbloesem

Sun-mi Hwang

Het leven speelt met mij

David Grossman

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, OKTOBER 2020

De lijst van dingen die niet zullen veranderen

Rebecca Stead

Dier vrienden. Een boek vol beestige duo's

Coco & June

Het geheim van de tuin

Jan Paul Schutten, Joris Bijdendijk, Floor Rieder (ill.)

Over het werk van Joukje Akveld

Speels, scherpzinnig en met heldere inzichten

Stilte heeft een eigen stem

Ruta Sepetys

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri