Misdaad

BOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2020

Nicola Rayner: Uit het oog

door Karen Vandyck

Alice is getrouwd met George Bell, een voormalig parlementslid, die nu als televisiepresentator werkt. De juriste weet dat haar man van mooie vrouwen houdt, maar dat hij altijd naar haar zal terugkeren. Alices zwangerschap moet dan ook de kers op hun huwelijkstaart worden. Wanneer Alice van een zakenreis terugkomt, ziet ze in de weerspiegeling van het treinraam een prachtige roodharige vrouw. Ze is ervan overtuigd dat ze haar vroegere vriendin Ruth heeft gezien. Enig probleem is dat Ruth zeventien jaar geleden spoorloos verdween na een feestje op de universiteit. Wanneer Alice het voorval aan George vertelt, reageert deze vreemd en ontwijkend. Even later ontdekt Alice dat een oude groepsfoto uit hun studentenjaren is bijgeknipt. Ze raakt er meer en meer van overtuigd dat George iets te maken heeft met de verwijning van Ruth.
 
Uit het oog is het debuut van de Welshe Nicola Rayner, die als freelance journaliste in Londen werkt. Met dit verhaal werd ze tweede in de Cheltenham First Novel Competition van 2018. Een bekroning van een titanenwerk van tien jaar. Rayner is dus geen snelle schrijfster en dat weerspiegelt zich ook in Uit het oog, dat een heel rustig tempo heeft. Sommigen zullen wellicht (m)opperen dat dit boek het etiket ‘thriller’ niet verdient. De verdwijning van Ruth is een te mager gegeven voor een geslaagde spanningsopbouw.
 
Het verhaal wordt niet-chronologisch verteld en overspant een periode van zeventien jaar. Rayner springt van heden naar verleden en laat de gebeurtenissen vertellen door drie personages: Alice Bell, Ruths zus Naomi en Ruths beste vriendin Kat. Om de beurt komen ze aan het woord en zo kan de lezer beetje bij beetje de puzzel vervolledigen rond Ruths verdwijning. De naam van de verteller staat boven elk hoofdstuk zodat duidelijk is wie aan het woord is, een tijdsaanduiding ontbreekt wel en dat maakt Uit het oog wel een beetje onoverzichtelijk.
 
Nicola Rayner heeft een vlotte schrijfstijl en Uit het oog leest lekker weg. Haar personages zijn echter kil en afstandelijk, en het is moeilijk om met hen mee te leven. George Bell is een arrogante vent die gewend is om zijn zin te krijgen, terwijl Alice voor hem door het stof kruipt. Het voelt een beetje vreemd aan waarom een succesvolle echtscheidingsadvocate bij een type als George blijft hangen. De schrijfster had haar personages meer diepgang en motivatie kunnen meegeven. Als thriller schiet Uit het oog tekort, daarvoor is er te weinig spanning. Dit is meer een roman over een stel studenten die door de jaren zijn uiteen gegroeid en toch wel wat geheimen voor elkaar hebben.
 
Nicola Rayner: Uit het oog, Cargo, Amsterdam 2019, 349 p. Vertaling van The Girl Before You door Els Franci-Ekeler. ISBN 9789403177809. Distributie Standaard Uitgeverij 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, OKTOBER 2020

De Ghanese diaspora in het werk van Yaa Gyasi

Ontworteling en identiteit

De opgang

Stefan Hertmans

Het hele leven

Bart Moeyaert, Peter Van den Ende (ill.)

Het huis met de kersenbloesem

Sun-mi Hwang

Het leven speelt met mij

David Grossman

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, OKTOBER 2020

De lijst van dingen die niet zullen veranderen

Rebecca Stead

Dier vrienden. Een boek vol beestige duo's

Coco & June

Het geheim van de tuin

Jan Paul Schutten, Joris Bijdendijk, Floor Rieder (ill.)

Over het werk van Joukje Akveld

Speels, scherpzinnig en met heldere inzichten

Stilte heeft een eigen stem

Ruta Sepetys

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri