Misdaad

BOEKEN NR. 7, JULI 2020

Karin Slaughter: Verzwegen

door Karen Vandyck

Verzwegen is een jubileum dat niet alleen het twintigste boek van de Amerikaanse ‘Queen of Crime’ is, maar ook uitkomt in het twintigste jaar dat ze schrijft. Ook nu weer krijgt het Nederlands taalgebied de wereldprimeur en wordt Verzwegen zelfs opgedragen aan alle ‘Dutchies’ en ‘Flemmies’ die ieder jaar reikhalzend uitkijken naar de nieuwste Slaughter. Want het blijft indrukwekkend hoe Karin Slaughter na twintig jaar nog steeds niet op routine schrijft. Ze blijft wroeten tot ze haar lezers het best mogelijke boek kan geven en is niet vies van controversiële keuzes die de lezer geshockeerd achterlaten, maar uiteindelijk wel een zegen voor de serie blijken te zijn.   

Een van deze ingrepen is de dood van rechercheur Jeffrey Tolliver, het mannelijk hoofdpersonage uit de ‘Grant County’-reeks. Toen Tolliver na zes boeken het loodje legde, waren de lezers met stomheid geslagen. Maar zijn dood bood ruimte voor een vrouwelijke hoofdpersonage, pathologe Sara Linton, die enkele boeken later opnieuw de liefde vond bij GBI-agent Will Trent. In Verzwegen duikt het verleden van Linton plots weer op en wordt haar ex-man Jeffrey Tolliver verdacht van corruptie. Het gooit Linton in een spiraal van tegenstrijdige gevoelens want heeft Tolliver tegen haar gelogen. En is ze overigens al helemaal over diens plotse dood heen?
 
Terwijl Linton worstelt met haar gevoelens, moet Trent op zoek naar de moordenaar die ’s morgens vroeg een jonge studente heeft vermoord in een bos nabij de universiteitscampus. Haar lichaam werd zwaar verminkt terug gevonden. De modus operandi van de dader doet denken aan een zaak die werd onderzocht door Jeffrey Tolliver en zijn team. Daryl Nesbitt, de dader van deze brutale moord, zit echter nog steeds in de gevangenis, maar beweert onschuldig en het slachtoffer van een complot te zijn. Niemand minder dan Jeffrey Tolliver zou hem destijds geflikt hebben.
 
Verzwegen wordt verteld aan de hand van twee tijdlijnen die langzaam naar elkaar toelopen. Enerzijds is er het heden waarin Trent en zijn partner Faith Mitchell de moord op de studente onderzoeken. Anderzijds is er het verleden waarin Jeffrey Tolliver en Lena Adams een gelijkaardige misdaad onder de loep nemen. Heden en verleden wisselen elkaar vakkundig af en Slaughter lost op precies het juiste moment cruciale stukjes informatie die bepaalde gebeurtenissen in een ander daglicht zetten. De spanningsboog staat in beide tijdslijnen zeer strak gespannen en Slaughter laat de teugels nergens vieren. Het meer dan 500 bladzijden tellende boek is dan ook in een mum uit.
 
Na een aantal wat mildere boeken, laat Slaughter in Verzwegen het bloed en de ingewanden weer rijkelijk gutsen en het gedetailleerde geweld zal wellicht niet iedereen aanspreken. In interviews laat de schrijfster echter geregeld horen dat geweld tegen vrouwen een van haar stokpaardjes is en dat de dingen waarover zij schrijft nu eenmaal echt gebeuren. Slaughter is dan ook al lang geen thrillerschrijfster pur sang meer, maar slaagt er telkens in heel soepel een dosis maatschappijkritiek in haar boeken te loodsen. Dit gecombineerd met een van de mooiste pennen uit het hedendaagse thrillerlandschap, maakt van Verzwegen een zoveelste topper in haar oeuvre. Het is alweer uitkijken naar juni 2021…
 
Karin Slaughter: Verzwegen, HarperCollins, Amsterdam 2020 542 p. Vertaling van The Silent Wife door Ineke Lenting. ISBN 9789402705768. Distributie: Agora Books 

deze pagina printen of opslaan



ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri