Vanaf zes jaar

JEUGDBOEKEN NR. 8, SEPTEMBER 2020

Kaia Dahle Nyhus: En de wereld zei ja

door Eline Van laethem

6+ - ‘De wereld kwam eerst. En de wereld zei JA!’ Met deze krachtige mededeling begint een boeiende ontdekkingsreis doorheen de tijd, vanaf het ontstaan van de wereld tot de dag van vandaag. Auteur en illustratrice Kaia Dahle Nyhus vertelt hoe de wereld voortdurend ‘ja’ zegt, en zich daardoor steeds verder blijft ontwikkelen. Aan de hand van uitgepuurde teksten en tekeningen laat Nyhus jonge kinderen kennismaken met de evolutie van het leven op aarde.   

De auteur vertelt over de evolutie van de mens vanuit een positie waarin ze observeert, maar ze blijft daarbij niet altijd een objectieve toeschouwer. Op een subtiele manier worden enkele problemen aangekaart die gepaard gaan met onze altijd aanwezige drang naar ‘méér’. De stijgende werkdruk gaf ons ‘moeie benen, zere armen en zware hoofden’, er kwamen giftige uitlaatgassen, en dieren sloegen op de vlucht of stierven uit. Ook het klassenverschil in de maatschappij wordt regelmatig aangehaald: sommige mensen wonen in mooie huizen, anderen hebben helemaal geen huis. ‘Wie veel heeft, wil niet delen en wie weinig heeft, komt tekort’.
 
Vaak merken we de negatieve gevolgen van bepaalde evoluties op – wat Nyhus aangeeft met de zin ‘Oei! zeiden we’ – maar dat belet ons niet om toch steeds door te gaan, want ‘alles kon altijd nóg groter en beter’. De boodschap die naar voren lijkt te komen in het boek is dat de wereld voortdurend verandert, maar niet altijd in positieve zin. De niet te stoppen behoefte aan verandering wordt benadrukt door de volgende zin die steeds weer terugkeert: ‘Nu zijn we toch wel klaar? Maar we zijn nog niet klaar, we zijn nooit helemaal klaar’.
 
Het is opvallend hoe alles in het boek is uitgepuurd; niet alleen de tekst maar ook de afbeeldingen. De tekst is geschreven in de wij-vorm en leest vaak ritmisch door de bondige, zorgvuldig gekozen zinnen waarin geen woord te veel staat. Ook voor de ongewone, paginavullende illustraties, die stap voor stap de evolutie uitbeelden, wordt een eenvoudige stijl gehanteerd. Omdat bepaalde vormen steeds terugkeren, zie je hoe de gezichten van de apen, die opduiken in het begin van het boek, blijven terugkomen in de gezichten van mensen.  
 
Soms voelen de tekeningen in donkere kleuren bevreemdend en angstaanjagend aan, zoals de illustratie die hoort bij een tekst over ziekte en de dood. Het grote, groene, skeletachtige gezicht met donkere ogen doet zelfs wat denken aan De Schreeuw van Edvard Munch. Vooral grote, starende ogen en mensen met zowel menselijke als niet-menselijke, bijna buitenaardse, kenmerken komen op zowat elke pagina terug.
 
En de wereld zei ja weet met weinig details toch een compleet overzicht te geven van de evolutie die de wereld heeft ondergaan, en blijft ondergaan. Het boek kan daardoor zeker antwoorden bieden op bepaalde vragen van kinderen, zoals ‘hoe is de wereld ontstaan?’ en ‘waar komt de mens vandaan?’
 
Kaia Dahle Nyhus: En de wereld zei ja, Samsara, Amsterdam 2020, 44 p. : ill. ISBN 9789492995438. Vertaling van Verden sa ja door Bette Westera. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, OKTOBER 2020

De Ghanese diaspora in het werk van Yaa Gyasi

Ontworteling en identiteit

De opgang

Stefan Hertmans

Het hele leven

Bart Moeyaert, Peter Van den Ende (ill.)

Het huis met de kersenbloesem

Sun-mi Hwang

Het leven speelt met mij

David Grossman

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, OKTOBER 2020

De lijst van dingen die niet zullen veranderen

Rebecca Stead

Dier vrienden. Een boek vol beestige duo's

Coco & June

Het geheim van de tuin

Jan Paul Schutten, Joris Bijdendijk, Floor Rieder (ill.)

Over het werk van Joukje Akveld

Speels, scherpzinnig en met heldere inzichten

Stilte heeft een eigen stem

Ruta Sepetys

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri