Nederlands proza

BOEKEN NR. 5, MEI 2022

Ines Nijs: De terugvlucht

door Jooris van Hulle

Op 14 juli 1945 werd, na het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, de Congoroute van Sabena heropgestart. Piloot Victor Heylighen zet, na een turbulente vlucht waarbij hij de instructies negeerde die hem via de toren werden gegeven, het vliegtuig veilig aan de grond. Ines Nijs heeft zich voor haar roman De terugvlucht goed gedocumenteerd als het erop aankomt de geplogenheden bij zo’n vlucht – toentertijd vaak nog een avontuur – in kaart te brengen. Gaandeweg de roman focust zij meer nadrukkelijk op de psychologie van haar hoofdpersonage. Professioneel heeft Heylighen het moeilijk met de vooruitgang die eraan komt met de modernisering van de luchtvaart:    

‘het is gedaan met de vrijheid, met altijd gewoon uw gangen te kunnen gaan. Er komt een nieuwe orde aan, met nieuwe bazen, nieuwe toestellen en andere regels en voorschriften.’
 
Als hij nadien nog eens drie maanden op non-actief wordt gezet wegens de bij de eerste vlucht gerezen problemen, komt hij meer en meer aan de grond te zitten. De spanningen binnen zijn huwelijk blijven maar oplopen. Helena begint een relatie met een collega-musicus, zelf zoekt hij zijn heil in elkaar snel opvolgende korte verhoudingen. Hij raakt betrokken bij een kunsthandel waarbij authentieke Afrikaanse kunst naar ons land wordt gesmokkeld om hier snel verkocht te raken.
 
Het lijkt erop dat Ines Nijs hier deels de trappers van haar verhaal kwijtraakt. De plot wordt omgebogen naar de band die Heylighen had met zijn moeder, die na een beroerte in een toestand van verwarring lijkt weg te zinken. Verder verneemt Heylighen meer over zijn vader, die nadat hij een dodelijk ongeval veroorzaakte, zijn werk als chauffeur is kwijtgeraakt en blijvend met een schuldgevoel worstelt. Parallel hieraan komt ook voor Heylighen het verleden weer naar boven: in de oorlog heeft hij foute coördinaten doorgegeven om een bombardement uit te voeren. Ook op dit vlak moet hij met zichzelf in het reine zien te komen.
 
Voor de lezer komt een en ander binnen de context van de roman nogal geforceerd over. Ook blijft het wennen aan het consequent toegepaste gebruik van de gij-vorm, die de sfeer van de beschreven tijdsperiode moet belichten, maar in wezen vervreemdend werkt. De terugvlucht heeft uiteindelijk weinig verrassingen te bieden.
 
Ines Nijs: De terugvlucht, Davidsfonds, Antwerpen 2022, 271 p. ISBN 9789022338797. Distributie Standaard Uitgeverij

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 5, MEI 2022

April in Spanje

John Banville

De aftocht

Anna Eble, Marleen Nagtegaal, Matthijs de Ridder en Willem Bongers-Dek (sam.)

De draaischijf

Tom Lanoye

De val van de Taira

Anoniem

Er is nog tijd

Rodrigo García

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 5, MEI 2022

De wereldgeschiedenis in 100 dieren

Simon Barnes en Frann Preston-Gannon (ill.)

Ik blijf ook altijd bij jou

Smriti Halls, Steve Small (ill.)

King en de drakenvlinders

Kacen Callender

Mevrouw Das en Meneer Ping

Rindert Kromhout en Natascha Stenvert (ill.)

Sneeuwwit

Daan Remmerts de Vries, Mark Janssen (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri