Non-fictie

BOEKEN NR. 8, OKTOBER 2022

Bert Van den Berg, Hugo Koning: De mythen van Plato. Verhalen voor alle tijden

door Dieter Wildemauwe

Ilja Leonard Pfeijffer schreef ooit dat hij er pas echt van overtuigd raakte dat het Oudgrieks ook echt gesproken werd, toen hij op school uiteindelijk Plato las. Veel van zijn dialogen lopen inderdaad goed en bovendien: de verhalen zijn vaak meeslepend verteld en spreken tot de verbeelding. Het blijft evenwel ook contradictorisch. Plato tekende een heel staatsbestel uit waar hij de bestaande mimetische literatuur wou bannen, of toch sterk wou reguleren. Het volk zou er toch maar slechte voorbeelden uithalen. Hij schreef dan maar zelf een reeks mythes en verhalen bij elkaar, omdat hij ook wist: het is zo dat je de boodschap best verkocht krijgt.  

Met succes, tot op de dag van vandaag. Er zijn veel allegorieën geschreven, maar dé allegorie blijft toch nog steeds Die van de Grot, waarin hij probeert uit te leggen hoe onwetend de gewone mens is, vergeleken met de filosoof die inzicht heeft in de werkelijke aard van onze wereld. In dit boek zijn deze mythes en verhalen verzameld, netjes thematisch gebundeld. Hoe verklaar je de liefde, hoe ziet het leven na de dood eruit en natuurlijk, het verhaal van Atlantis.
 
De originele teksten zijn goed vertaald en lezen aangenaam weg, met hier en daar een verklarende voetnoot waar dat nodig is om te begrijpen hoe het er in het origineel stond. Daarop volgt telkens een essay, in lengte variërend. Die zijn goed geschreven en leiden ons naar de verwerking bij latere filosofen of de receptie in latere tijden. Zeker vanaf de renaissance werd niet enkel naar de Bijbel gekeken als bron van oude wijsheid, maar ook bij antieke filosofen meende men vergeten feiten te kunnen ontwaren. Als dan plots met de ontdekking van Amerika een nieuw continent opduikt, ligt het voor de hand dat minstens enkelen er Plato’ s Atlantis bijhalen om daarin een aanwijzing te zien.  
 
Storend bij deze besprekingen is wel dat vaak het verhaal nog eens helemaal herverteld wordt, waardoor de vertaling die er net aan vooraf gaat, net overbodig wordt. Anderzijds: je hoeft dit boek dan ook niet van a tot z te lezen, of kan omgekeerd te werk gaan. Prikkelt het essay je, dan wil je misschien wel eens lezen hoe het er precies stond in het origineel.
 
Met dit boek hebben Bert van den Berg en Hugo Koning dus een bloemlezing afgeleverd die vele kanten op kan. De verhalen boeien nog steeds een groot publiek, maar bijvoorbeeld ook voor het filosofieonderwijs is het een waardevol bronnenboek in een mooie uitgave. Ze bewijzen in elk geval dat het verhalen voor alle tijden blijven.
 
Bert Van den Berg, Hugo Koning Hugo: De mythen van Plato. Verhalen voor alle tijden, Damon, Eindhoven 2022, 208 p. ISBN 9789463403214. Distributie EPO

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2024

Binnen in de aarde is een berg

Hester Knibbe

De zomers

Ronya Othmann

Het mensenschip

Autran Dourado

Onze James. De vrouwen van Ensor

Jan Bultheel, Eric Min (nawoord)

Woestijnpassages

Emmelien Kramer

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2024

Een toren van tijgers

Lizette de Koning, Gareth Lucas (ill.)

Eenbeen

Thijs Goverde

Roofvogels. De mooiste en machtigste dieren in de lucht

Walter De Raedt, Joris De Raedt (ill.)

Salto

Arndís Thórarinsdóttir, Linde Faas (ill.)

Springlevend

Saskia de Bodt

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri