Misdaad

BOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2022

Ulrika Rolfsdotter: Duivelsdal

door Karen Vandyck

Maatschappelijk werker Annie Ljung is door de sneeuw op weg naar Lockne in het noorden van Zweden, waar ze op bezoek gaat bij haar zieke moeder. Deze verblijft reeds enige tijd in een zorginstelling omdat ze niet meer zelfstandig kan wonen. Ljung gaat ook op bezoek bij haar oom Sven Bergsten en zijn vrouw Lillemor, die een oogje in het zeil houden bij haar moeder. Het is een tripje dat Ljung liever niet maakt, want na een traumatische gebeurtenis uit het verleden is ze gevlucht naar Stockholm. En uiteraard komt ze al heel snel haar vroegere jeugdliefde Johan Hoffner tegen waardoor de gebeurtenissen uit het verleden weer worden opgerakeld.  
Ljung ziet zich moreel verplicht om wat langer in Lockne te blijven wanneer Saga, de zeventienjarige dochter van Sven en Lillemor plots verdwijnt. In eerste instantie wijst alles erop dat het meisje is weggelopen, maar stukje bij beetje ontdekken de speurders aanwijzigingen dat Saga niet op eigen houtje is vertrokken. Ljung besluit dus in Lockne te blijven en gaat aan de slag als vervanging voor haar zwangere voormalige klasgenoot Helena. Als maatschappelijk werker komt ze op veel plaatsen en heeft ze toegang tot dossiers die anders voor haar zouden gesloten blijven. Zo is ze al snel op de hoogte dat dorpsgenoot Gunnar Edholm is opgepakt voor de verdwijning van Saga.
 
Duivelsdal is het eerste deel van een serie rond Annie Ljung waarmee sociaal werker en cognitief therapeut Ulrika Rolfsdotter in haar thuisland meteen een bestseller scoorde. Het is een aangename afwisseling om eens geen volbloed speurder als hoofdpersonage te zien, maar in dit geval een maatschappelijk werker. Dit werpt een ander licht op de zaak en aangezien Ljung in Stockholm werkt met mishandelde en misbruikte vrouwen ankert Duivelsdal zich daardoor ook vast in de hedendaagse maatschappij.
 
Annie Ljung is een nieuwsgierige vrouw, die eenmaal ze ergens haar tanden in zet, niet snel meer loslaat. Ze brengt haar nieuwe baas dan ook niet op de hoogte dat ze eigenlijk familie is van de verdwenen Saga, zodat ze toegang blijft hebben tot het onderzoek. Ljung is een sympathiek personage, maar ze is in Duivelsdal nog niet voldoende uitgewerkt om al sterk met haar mee te voelen. De gebeurtenissen uit het verleden waardoor ze zo’n afkeer heeft om terug naar Lockne te komen, worden ook veel te laat in het boek verklaard waardoor je al een eerste mening over het personage hebt gevormd en de info uit het verleden er niet veel meer toe doet.
 
Ulrika Rolfsdotter schrijft vlot, waardoor Duivelsdal snel wegleest. We kunnen hier eerder spreken van een onderhuidse, latente spanning want tot een echte piek komt de spanning nooit. Het verhaal wordt vanuit verschillende standpunten verteld in de derde persoon. Helemaal realistisch is het niet altijd, zo krijgt Ljung wel heel makkelijk toegang tot delicate dossiers en kent ze heel weinig sociale grenzen. Met een beetje meer realisme en een betere spanningsboog kan dit een langlopende serie worden, want Annie Ljung heeft wel het hart op de juiste plaats.
 
Ulrika Rolfsdotter: Duivelsdal, Ambo/Anthos, Amsterdam 2022, 408 p. Vertaling van Rovhjärta door Sophie Kuiper. ISBN 9789026358128. Distributie: Standaard Uitgeverij

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri