Vanaf negen jaar

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2023

Evelien De Vlieger, Karst-Janneke Rogaar (ill.): Toen Raaf links afsloeg

door Erick Kila

9+ Sinds de jaren veertig van de vorige eeuw kennen we de ‘Film noir’, films in overwegend zwart-wit met als achtergrond de sombere en donkere kant van de grote stad. Een jaar of tien geleden kwam daar de ‘Nordic noir’ bij, Scandinavische televisieseries met een uitgesproken donkere setting en een enigszins beklemmende inhoud. De taal van beide drama-genres is direct en zonder tierelantijnen. Evelien De Vlieger (Gent, 1969) voegt met Toen Raaf links afsloeg een ‘noir’ toe aan de familie: het donkere jeugdboek.  

Het is al te zien aan het uiterlijk van haar nieuwe boek. Tekst en illustraties zijn uitgevoerd in donkerblauw, alleen de omslag kent een steunkleur: giftig oranjerood. Alle scenes van het verhaal spelen zich af in schemer, avond of nacht. Al snel komt de jonge lezer terecht in een wereld die hij/zij eerder hooguit onder begeleiding heeft meegemaakt. Voor kinderen is alles anders in de nacht: geluiden hebben opeens iets angstaanjagends en straten zijn zwarte gaten. Illustratrice Karst-Janneke Rogaar weet de ziel van dit nachtverhaal goed te verbeelden in haar donkere tekeningen, die vaak twee pagina’s beslaan.
 
De tienjarige Raaf komt in zijn dooie eentje in de stedelijke nacht terecht. Na school, in de namiddag, loopt hij niet in de richting van zijn huis, maar slaat hij links af. Vervolgens neemt hij nog een paar keer een verkeerde afslag, tot hij verdwaald is. Dan valt de duisternis in. Voor de duidelijkheid: hij kuiert heel bewust niet naar huis. Hij heeft behoefte aan een ommetje. Op school was het die dag niet prettig en daarbij is de situatie thuis anders dan normaal. Wat er thuis precies aan de hand is, komen we later, beetje bij beetje, te weten.
 
Raaf is niet het type dat zich bangelijk opstelt. Hij heeft iets doortastends en beschikt bovendien over een interessant gevoel voor humor. Hij is ook een verzamelaar van weetjes. Die ventileert hij te pas en te onpas op een droogkomische manier. De taal van dit donkere jeugdverhaal voegt zich moeiteloos in de traditie van de ‘noir’: no nonsense, geen versieringen.
 
De schrijfster heeft een stoere jongen neergezet. Zij legt de nadruk op de tocht door de nacht en de verwikkelingen waarin Raaf terecht komt. De personen die hij ontmoet en zijn vader en moeder zijn nogal vlak beschreven. Dit is vooral een actie-verhaal. De meest prangende problemen van Raaf, het plotselinge vertrek van zijn moeder en het getreiter op school door een zekere Benni, sluimeren onder zijn vooral praktische gedachtegangen.
 
Er zit vaart in het verhaal tot bijna aan het einde. Je blijft ernaar benieuwd of de dwaaltocht een gunstige afloop zal krijgen. De moeder van Raaf is door de auteur zo neergezet dat zij in figuurlijke zin de weg een beetje kwijt lijkt te zijn. Waarmee Toen Raaf links afsloeg een actueel gegeven aantipt: het minder vanzelfsprekend worden van een solide gezinssituatie. Het blijkt dat ook stoere jongens een moeder nodig hebben.
 
Evelien De Vlieger, Karst-Janneke Rogaar: Toen Raaf links afsloeg, Querido, Amsterdam 2022, 125 p. : ill. ISBN 9789045127811. Distributie L&M Books 

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri