Vanaf negen jaar

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2023

Henry Lloyd, Mark Janssen (ill.): Juniper, de zingende eenhoorn

door Katrien Maris

10+ - Henry Lloyd besliste om Juniper, de eigenwijze, pratende eenhoorn uit zijn trilogie over de middeleeuwse wereld in en rondom het magische Doolwoud zijn eigen verhaal te geven. We treffen de eenhoorn misnoegd aan in het Doolwoud. Hij beschouwt zichzelf als een groot zanger, maar zijn vrienden slaan op de vlucht als ze hem horen zingen. Verongelijkt stort Juniper zich door de ingang van een doolhof, op zoek naar ‘gebieden waar alles anders is’. Via een wormgat komt hij terecht in het hedendaagse Duitsland, waar hij meteen de nodige opschudding veroorzaakt. Onze maatschappij is immers niet klaar voor een dergelijk onverklaarbaar wonder.  

De eerste beelden en filmpjes van hem gaan onmiddellijk viraal en er wordt druk gespeculeerd of die eenhoorn nu vals of echt is. De mensen lijken niet goed te weten wat ze met hem moeten beginnen. Eerst wordt hij opgesloten in een dierenpark, waaruit hij bevrijd wordt door leden van de verboden actiegroep Gevoel Voor Dieren (GVD). Daarna wordt hij gevraagd voor een interview op de nationale tv. Je wordt regelmatig getrakteerd op Junipers typische, heerlijk gevatte antwoorden. Wanneer iemand van de pers hem vraagt of hij kan bewijzen dat hij een eenhoorn is, antwoordt Juniper droog: ‘Kun jij bewijzen dat je een mens bent?’
 
Juniper wordt uitgenodigd op het landgoed van de popster Gaia Wing, die hem op tv heeft horen zingen en stiekem hoopt haar carrière een boost te geven door met hem een duo te vormen. Vanaf dat ogenblik mindert de vaart in het verhaal en blijft het wat te gezapig kabbelen rond de exponentieel stijgende populariteit van Juniper. Lloyd laat hier de tegengestelde karakters van Juniper en Gaia wel prachtig uit de verf komen.
 
Junipers grootste droom is een gewaardeerd zanger zijn. Hij geniet ervan om op een gelijkwaardig niveau met mensen te communiceren en geeft blijk van een grote authenticiteit. Dat leidt soms tot grappige situaties. Zo is er de scène waar Juniper het van beveiligingsagent Rudolf gedaan krijgt dat hij zijn jasje en zonnebril mag passen. Tegelijkertijd straalt dat moment ook iets liefs uit. Maar vaker haalt hij zich de woede van Gaia op de hals, bijvoorbeeld wanneer hij rustig aan de paparazzi verklapt dat Gaia, die gezien wordt als voorvechtster van het klimaat en dierenrechten, eigenlijk doodsbang is voor vogels. Juniper beseft steeds duidelijker dat in deze wereld van roem, waar hij oorspronkelijk zo naar verlangde, eerlijkheid niet geapprecieerd wordt. Hij begint zijn echte vrienden uit het Doolwoud te missen en voelt zich langzaamaan gevangen op Gaia’s landgoed.
 
Daartegenover staat Gaia die de hele dag door bezig is het beeld dat ze de buitenwereld wil tonen van zichzelf verder te perfectioneren. Ze heeft een erg labiele persoonlijkheid. Voortdurend schommelt ze tussen een kleffe, onecht aanvoelende vriendschap met Juniper en buitensporige woedeuitbarstingen omdat hij haar zorgvuldig opgebouwde façade regelmatig, ongewild, doorprikt. Opvallend is hoe vlak Henry Lloyd Gaia’s karakter houdt, net zoals dat van haar manager en haar agent. Zij worden opgevoerd als een soort komische hulpjes om Gaia’s schijnwereld veilig te stutten. Dat voelt vaak kunstmatig en een tikkeltje leeg aan, maar net hierdoor komt Lloyds aanklacht tegen die troosteloze nepwereld waarin wij met behulp van allerlei schermen steeds makkelijker kunnen verblijven, behoorlijk hard binnen.
 
De helden van GVD schieten nogmaals te hulp, ditmaal bijgestaan door de tweehoofdige, altijd met zichzelf kibbelende dwerg Mono, om Juniper uit de klauwen van Gaia te redden. Uiteindelijk slagen Juniper en Mono erin om de ingang van het doolhof terug te vinden en weer thuis te komen in het Doolwoud. En net wanneer je denkt dat dit einde misschien wat al te suikerzoet is, geeft Lloyd het een prachtige filosofische twist. De aandachtige lezer zal immers ontdekken dat Juniper precies in de openingsscène van het boek is terechtgekomen. Zijn avontuur in de mensenwereld vormde een soort magische tijdlus. Met het voordeel van de nodige voorkennis krijgt hij nu die tweede kans waar we soms allemaal naar verlangen.
 
Henry Lloyd, Mark Janssen: Juniper, de zingende eenhoorn, Querido, Amsterdam 2023, 304 p. : ill. ISBN 9789045128832. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2024

Binnen in de aarde is een berg

Hester Knibbe

De zomers

Ronya Othmann

Het mensenschip

Autran Dourado

Onze James. De vrouwen van Ensor

Jan Bultheel, Eric Min (nawoord)

Woestijnpassages

Emmelien Kramer

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2024

Een toren van tijgers

Lizette de Koning, Gareth Lucas (ill.)

Eenbeen

Thijs Goverde

Roofvogels. De mooiste en machtigste dieren in de lucht

Walter De Raedt, Joris De Raedt (ill.)

Salto

Arndís Thórarinsdóttir, Linde Faas (ill.)

Springlevend

Saskia de Bodt

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri