3+ - De lente is in het land, moeten Geertje Aalders en
Bibi Dumon Tak gedacht hebben, en in hun prentenboek gonst het dan ook van de
insecten! Papierknipkunstenares Geertje Aalders (relatief nieuw in
kinderboekenland, maar je misschien bekend van het crècheliedjesboek Bijt-ie
in je bil! (Gottmer 2020) of de Arabische sprookjes van Rodaan Al Galidi)
kan al haar talent, precisie en creativiteit kwijt op de spreads vol krioelende
zespotigen, die druk in de weer zijn tegen een achtergrond van uitgeknipte
bomen, bloemen, blaadjes en zo meer. Op de cover gaat het reliëf jammer genoeg
nogal verloren, maar binnen kan je verbazen over al die kleuren en schakeringen
in de natuur (vergelijk de prenten ook zeker eens met foto’s op haar website
van het door haar ontworpen regenbooggoudhaantje en de blauwe glazenmaker).
Op de
schutbladen van dit prentenboek stellen vlinders, kevers en andere beestjes
zich voor. Een afbeelding van elk beestje, zijn naam en een zin over de
culinaire gewoonte (‘Eén pinksterbloem is precies genoeg voor één oranjetipje’)
volstaan om te speuren op de bezige pagina’s waar de harlekijnkever in de weer
is met een lepel, de penseelkever assisteert met het juryverslag en waar de
doodgravers zich tegoed doen aan een vogeltje.
Zoals de titel Heel Keverburg kookt al in de verf
zet is meedoen belangrijker dan winnen, maar de inzet van al dat koken is de
jaarlijkse competitie om het lekkerste gerecht. De top drie is snel vergeven
want sommige kandidaten zijn nu eenmaal ‘onverslaanbaar’, ‘eeuwig tweede’ en
‘derde, ook al hadden zij hun gerechten altijd gestolen’; waar het echt om
spant, is wie mag dingen naar de vierde plaats.
Van de zeshonderdacht families in Keverburg is er een die
altijd weer op het laagste schavotje belandt. Die laatsten besluiten dan ook om
niet langer mee te doen, tot de oudste en wijste van de clan het niet eens is
met de rest van de familie: ‘Als niemand ons gerecht wil proeven, eten wij het
zelf op, zoals we dat al ons hele leven doen. Maar thuisblijven? Thuisblijven
is voor verliezers’.
Hoe het
afloopt met de moedige underdogs mag de lezer zelf ontdekken, maar feit is dat
dierenkenner Bibi Dumon Tak er weer in slaagt de lezer te winnen voor die
grootste klasse in het dierenrijk die we in het leven van elke dag – als we al
nog met hen geconfronteerd worden – op het eerste gezicht misschien liever
kwijt dan rijk zijn. Dumon Tak heeft haar typische speelse aanpak: ze creëert
een situatie waarbij de lezers zich helemaal kunnen inleven in de
teleurgestelde larfjes die zich verheugden op het feest en maar niet begrijpen
waarom de anderen hun gerecht niet willen proeven, zet subtiel ieders waarde in
de kijker (‘We ruimen op wat anderen achterlaten’) en niet te vergeten in een
levendige taal met veel humor (‘De bidsprinkhaan had zoals ieder jaar haar
eigen man weer eens lekker gebakken en gestoofd in zijn eigen jus.’). Je hoort
wel eens zeggen: ‘Toen de dieren nog spraken’, wel, volgens mij spreken ze nog
steeds en is Bibi Dumon Tak hun beste spreekbuis.
Bibi Dumon Tak, Geertje Aalders: Heel Keverburg kookt, Gottmer,
Haarlem 2023, 32 p. : ill. ISBN 9789025772383.
Distributie L&M Books
deze pagina printen of opslaan