Vanaf negen jaar

JEUGDBOEKEN NR. 6, JUNI 2024

Yorick Goldewijk, Jeska Verstegen (ill.): De boom die een wereld was

door Martina van der Logt

9+ - Yorick Goldewijk heeft met zijn Films die nergens draaien al furore gemaakt en terecht zo. Het boek weet menigeen tot tranen te roeren, ik spreek uit ervaring. Met zijn boek voor jongeren Duizend en ik wist hij dezelfde ontroering te bewerkstelligen bij de lezer. En nu, met De boom die een wereld was laat hij zien dat het bespelen van de gevoelige snaren van de lezers een kunst is die Goldewijk tot in de puntjes beheerst. De boom die een wereld was is een klein boekje met kleine verhalen over kleine dieren in een grote boom. Dat de verhalen klein gehouden zijn maakt de inhoud niet minder groots.
 
Op een Toon Tellegen-achtige toon van absurdisme en humor geeft Goldewijk de lezer een inkijkje in de bewoners van een ‘boom zo oud als de wereld’. De verhalen zijn nog even filosofisch als die van Tellegen, maar het absurdisme is lichter en daardoor leesbaarder voor de jonge lezers zelf. De plotwendingen en invalshoeken zijn verrassend, waardoor ieder verhaal voelt als een nieuw cadeautje dat je mag uitpakken. De verhalen staan met elkaar in verbinding door de boom en in sommige verhalen is er dan ook overlap te vinden, waarmee Goldewijk op een plezierige manier de lezer het gevoel van alwetendheid geeft of in ieder geval deelgenoot maakt van de personages zelf.  
 
‘Wat doet de luiaard nou? grinnikte hij in zichzelf. Nou, zei hij in gedachten tegen die bemoeiallen: de luiaard gaat fijn zijn saaie boom uit. De hele nacht. Rennen, springen, salto's maken. En gillen. Gewoon lekker gillen.’
 
De luiaard is stiekem aan het dansen, anders dan van een luiaard verwacht wordt. De houtmier wijkt van zijn vaste route af, omdat hij voelt dat er meer is dan wat hij elke dag doet. Met alle gevolgen van dien... De steenuil twijfelt of zijn vriend de wandelende tak niet gewoon een tak is. En is hij dan zelf niet gewoon een steen? De maanvlinderrups besluit stug om niet te veranderen en leeft daardoor zoveel jaren langer dan haar vriendinnen die in vlinders veranderen. En die bonte boomeekhoorn, is dat wel een eekhoorn met zijn spiderman horloge?  
 
‘”Bonte boomeekhoorn, kan het zijn dat je eigenlijk iets heel anders bent dan je denkt?”
“Als je gek bent, misschien,” zei de bonte boomeekhoorn. “Maar daar heb ik nu geen tijd voor. Mazzel, steen!”
Steen? dacht de steenuil. Zei de bonte boomeekhoorn nou steen?  
Hij wilde hem naroepen, maar waar de bonte boomeekhoorn zojuist stond, zag hij een jongetje dat haastig in de struiken verdween.’
 
Alle personages wijken van de gebaande paden af, op zoek naar wie ze mogen, kunnen of willen zijn. Hoewel identiteit een grote rol speelt in de verhaaltjes ligt dat er niet steeds dik bovenop. Het is prettig verweven in lieflijke verhalen, opgeluisterd met de prachtige illustraties van Jeska Verstegen. Met mystieke omgevingen en soms bevreemdende weergaves van de personages weet zij de verhalen in het esoterische te brengen en daarmee op een hoger niveau te tillen.
 
Met De boom die een wereld was maakten Goldewijk en Verstegen samen een instant klassieker die nog jarenlang gelezen kan en zal worden.  
 
Yorick Goldewijk, Jeska Verstegen: De boom die een wereld was, Ploegsma, Amsterdam 2024, 79 p. : ill. ISBN 9789021685373. Distributie Standaard Uitgeverij


deze pagina printen of opslaan



ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri