Vakliteratuur

Nicholas Tucker: Darkness Visible: Inside the World of Philip Pullmann

door Vanessa Joosen

Onstuitbaar
Het succes van Philip Pullman in het Verenigd Koninkrijk lijkt onstuitbaar. In de "Big Read," de BBC top met de tweehonderd favoriete boeken van de Britten, eindigde Pullman verdienstelijk derde, na Pride and Prejudice (Jane Austen) en The Lord of the Rings (JRR Tolkien). Hij liet daarbij het werk van de Brontë sisters, Oscar Wilde, Charles Dickens, J.K. Rowling en vele anderen achter zich.

Kans
Voor uitgeverij Prometheus is al die aandacht een uitgelezen kans om wat ouder werk van Pullman in het Nederlands uit te geven, zoals onlangs Het raadsel van de robijn. Aan Het gouden kompas werden al heel wat lezingen, eindverhandelingen en wetenschappelijke artikelen gewijd en inmiddels ligt ook het eerste boek over die trilogie in de winkel: Nicholas Tuckers Darkness Visible: Inside the world of Philip Pullman.

Doordacht
Nicholas Tucker is kinderpsycholoog en in Groot-Brittannië vormt hij een begrip op het vlak van jeugdliteratuur. Aan de University of Surrey Roehampton geeft hij les over hedendaagse jeugdboeken, en daar bespreekt hij al enkele jaren het werk van Pullman. Je merkt in Tuckers studie dan ook meteen dat hij de werken van Pullman heel goed gelezen heeft, en dat hij kan steunen op een lange en doordachte analyse van zowel de globale lijnen als individuele details.

Vaste waarde

Verder organiseren Nicholas Tucker en Kimberley Reynolds regelmatig literaire wandelingen met jeugdschrijvers, en daarin is Pullman elk jaar een vaste waarde: hij geeft een rondleiding door Oxford, waar Het gouden kompas zich gedeeltelijk afspeelt. Je merkt dat Tucker en Pullman elkaar goed kennen, uit het hele boek van Tucker spreekt een grote waardering voor Pullman. Gelukkig staat dat een kritische analyse niet in de weg.

Het gouden kompas
Het grootste deel van Darkness Visible is gewijd aan de meestertrilogie Het gouden kompas. Vooraf krijg je een biografische schets van Pullman met veel foto's en een korte (minder interessante) bespreking van zijn ouder werk. Van Het gouden kompas worden verschillende aspecten in detail besproken, zoals Pullmans visie op kerk en geloof, het ontstaan van de "daemons, " de typering van Lyra en Will als hedendaagse heldenfiguren. Persoonlijk vind ik het hoofdstuk over Pullmans literaire inspiratiebronnen (Milton, Blake, Lewis, Kleist) het interessantst, al schetst Tucker daar vooral de grote lijnen en gaat hij slechts zelden in op concrete tekstfragmenten.

Meesterverteller
Net als Philip Pullman is Nicholas Tucker een meesterverteller. Een paar jaar geleden volgde ik zelf een cursus bij hem en van die lessen zijn vooral de vele grappige en sappige anekdotes bijgebleven. Af en toe neigt hij een beetje teveel naar het biografische. Dat merk je vooral bij het begin van Darkness Visible, wanneer hij Mrs Coulter uit Het Gouden Kompas vergelijkt met Pullmans eigen moeder, die vaak afwezig was tijdens jeugd.

Inleiding
Darkness Visible is een goede inleiding tot het werk van Philip Pullman - niet meer en niet minder. Ongetwijfeld zullen er in de nabije toekomst uitgebreidere en gedetailleerdere studies van zijn werk volgen. Nicholas Tucker heeft hier in ieder geval een begin gemaakt, dat vlot leesbaar en toegankelijk is, en dat de populariteit van Pullman alleen nog verder zal vergroten.

Nicholas Tucker : Darkness Visible: Inside the World of Philip Pullmann, Wizard Books, 2003, 207 p., ISBN 1840464828

Oorspronkelijk verschenen in De Leeswelp 2003

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri