Peuters en kleuters

Carl Norac, Carll Cneut (ill.): Een geheim waar je groot van wordt

door Jen de Groeve

5+ - "Als ik groot ben reis ik de wereld rond", zegt Salam. Maar groot wordt dat kruimeltje nooit, menen de mensen: "Pas maar op, straks komt er een windvlaag en je waait weg." Salam heeft er genoeg van. Hij vertrekt en neemt een tas mee om onderweg te vullen met alle dingen waar hij groot van wordt. Pas als ze vol is, zal hij terugkomen. Maar wie kan hem zeggen waar hij groot van wordt? De wind is de enige die antwoord geeft: hij licht Salam op en draagt hem mee, over de heuvels, dwars doorheen een vlucht vogels, over de besneeuwde bergtoppen tot in de woestijn. Daar komen de dingen die hij onderweg heeft verzameld van pas: de gesmolten sneeuw lest zijn dorst, hij verjaagt de gieren met een steen uit de heuvels, met een veer en wat bladeren schrijft hij een SOS-bericht en laat het drijven op de wind. Hij wordt gevonden en thuisgebracht door een bedoeïen. Nog steeds een kruimeltje, maar mentaal een stukje gegroeid.

Op de openingsprent vullen drie zwarte, gesluierde figuren het beeld. Salam loopt klein, gebogen en in zichzelf gekeerd aan de rand van het tafereel. Hij zal zo dadelijk uit het beeld wegstappen, in de volgende prent. Een druk en kleurrijk straatbeeld, waarin je Salam, opnieuw onderaan in beeld, ternauwernood terugvindt. Nog steeds tobbend, gaat zijn figuurtje volledig op in de drukte. Het is een prent die het oog blijft trekken: Salam staat in de focus, maar je ziet hem vrijwel niet. Een deel van het straatleven speelt zich buiten beeld af; het ziet ernaar uit dat Salam zich in een wereld beweegt waar hij zelf geen deel van uitmaakt.

Maar in de reis die volgt, staat hij in het centrum, ook al bepaalt hij de handeling niet zelf. In ongecontroleerde, buitelende bewegingen verzamelt hij de dingen waar hij groot van wordt grotendeels per toeval. Wanneer hij door de bedoeïen gevonden wordt, verhuist hij opnieuw naar een uithoek van het blad. Op de laatste prent, opnieuw een straatbeeld, zit hij achterop de kameel, klein, maar rechtop en deel uitmakend van de actie. Hij is nog steeds een kruimel, maar dat belet niet dat hij gezien wordt.

Een geheim waar je groot van wordt is een eenvoudig sprookje van de mentale reis naar volwassenwording. Carl Noracs tekst is minimaal, hij houdt het bij de basislijnen, wat Carll Cneut de ruimte geeft om de context en sfeer naar eigen aanvoelen en interpretatie in te vullen. Zijn prenten stralen een warme, oosterse exotiek uit, met mysterieuze gedaanten, badend in warme, rijke kleuren. Mooi is hoe hij het accent verlegt tijdens Salams mentale reis: Salam wordt op zichzelf teruggeworpen en de drukke decors maken plaats voor veel eenvoudiger beelden. Salam vormt telkens het thema van het beeld, de omgevingsfactoren vallen weg, de discrete achtergronden zijn sober en zonder detail.

Wielsbeke: De Eenhoorn, 2005, 36 p., ill. ISBN 9058383172. Vert. van: Un secret pour grandir door Van de Vendel, Edward 

Oorspronkelijk verschenen in De Leeswelp 2005  

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri