Vanaf negen jaar

JEUGDBOEKEN NR. 3, OKTOBER 2015

Patrick Modiano: De kleine ballerina

door Jen de Groeve

10+ - New York. Catherine kijkt uit haar raam naar de dansschool aan de overkant. Haar dansschool. Wat ze ziet, doet haar terugdenken aan vroeger, toen ze met haar vader in Parijs woonde, zo’n dertig jaar geleden. Ze woonden boven een opslagplaats en het leven was goed. Catherines mama, danseres en Amerikaanse, is uit heimwee teruggegaan naar de Verenigde Staten – of was er toch een andere reden? Catherine en haar papa zullen ook naar Amerika gaan van zodra papa ‘zijn zaakjes’ heeft geregeld. Catherine weet niet echt wat haar vader doet -- ‘Laten we zeggen dat ik in pakjes doe’ --, maar ze begrijpen elkaar volkomen. Soms zetten ze beiden hun bril af waardoor de wereld haar scherpe kantjes verliest. Catherine gaat op balletschool bij mevrouw Dismaïlova en ook dansen doet ze zonder bril. Het gaat beter zo: ‘De wereld van de dans was niet het echte leven, maar een wereld waarin je kunstige luchtsprongen maakte in plaats van gewoon te lopen. Ja, een droomwereld, zoals de wazige, zachte wereld die ik zonder bril zag.’  
 
De kleine ballerina is een verhaal van stille geheimen en mooie dromen. Je komt nooit te weten wat er allemaal echt gebeurt, het gaat, zoals altijd bij Modiano, vooral over hetgeen zich onder het feitelijke verhaal afspeelt. Duidelijkheid schept hij niet, alles mag onder een ietwat mysterieus waas verborgen blijven. Modiano bekijkt mild en met lichte ironie hoe een plantrekker en kleine sjoemelaar als papa  met het hoofd rechtop en een altijd positieve, zij het ietwat vage kijk door het leven gaat. Allicht zal hij het ook in Amerika op zakelijk vlak niet waarmaken, maar wat zou dat. Bril af en het leven staat even stil.
 
Dit intimistisch, zacht melancholisch verhaal werd geïllustreerd door Jean-Jaques Sempré (vooral bekend van De kleine Nicolaas) en die treft de sfeer bijzonder goed. Zijn fijne, gedetailleerde tekeningen zijn veelzeggend en hij vindt Modiano perfect in de combinatie van humor en een tikje weemoed. De coverprent, waarop de kleine gebrilde ballerina in volle vertrouwen op haar vaders schouders balanceert typeert de verbondenheid van vader en dochter perfect, net zoals de eenvoudige lijntekeningetjes binnenin, waar beiden simultaan met hun bril in de weer zijn.  
 
Patrick Modiano schreef De kleine ballerina al in 1988 en we danken deze vertaling in het Nederlands zonder twijfel aan zijn bekroning met de Nobelprijs. Ook de volwassen Modiano-lezer zal van dit subtiele kinderboek genieten.
 
Amsterdam :Querido, 2015, 46 p. : ill. Oorspr. titel: Catherine Certitude ISBN 9789045118215

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 1, JANUARI 2021

Ik ben er niet

Lize Spit

Italo Svevo

Bekentenissen van Zeno

Kraai. Uit het leven en de liederen van de kraai

Ted Hughes

Tuimelingen : over leven, kust en kijken

Bernard Dewulf

Wildevrouw

Jeroen Olyslaegers

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 1, JANUARI 2021

Bethany en het beest

Jack Meggitt-Phillips, Isabelle Follath (ill.)

De klusjesman. Een internationale politieke thriller

Øyvind Torseter

De wind en wij

Claudia Jong, Kristof Devos (ill)

Het jungleboek

Rudyard Kipling, Daan Remmerts de Vries (bew.), Mark Janssen (ill.)

Wat is kunst? Begin een eiland…

Ted van Lieshout

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri