Vanaf zes jaar

Martha Heesen: Watson, of Hoe je een meisje verovert met 23 uitvindingen en 1 muis

door Jet Marchau

7+ - In het recente werk van Martha Heesen krijgen jonge kinderen het woord. Ze zijn net zo hartveroverend als de tieners uit vroegere verhalen. Klaar (Maandag heeft vleugelsDe Leeswelp 2005, p. 271), Nene (WolfDe Leeswelp 2006, p. 26) en Carl (Watson) zijn acht, negen en tien. Ze zijn spontaan, maar niet helemaal zorgeloos. Het tobberige ligt op de loer. In Watson wordt dit tobben letterlijk en figuurlijk in muizenissen omgezet.    
Carl heeft alle reden om te tobben. Als uitvinder wil hij iedereen behulpzaam zijn. Wim Hofman tekent met zichtbaar plezier zijn invallen na: een boekenstandaard met automatische bladzijde-omslaander en een vieze-sokken-opraper voor zijn moeder, een huishoudrobot en een vredelievende muizenval voor een slodderige opa. Met de muizenval haalt hij de woede van zijn buurmeisje Veerke op zijn hals. Hoe dat komt en waarom Veerke niet meer met hem praat, vertelt Carl ons nauwgezet in de eerste helft van het boek. Zijn "muisvriendelijke" muizenval heeft nl. haar muis Watson gedood. En ook al vindt hij dat je "van meisjes soms echt gestoord wordt", toch wil hij Veerke "heroveren", zoals zijn vader zegt. Want Veerke heeft ogen als meertjes, maar daarmee kijkt ze nu al 23 dagen straal door Carl heen. Carl doet erg zijn best. Iedere dag tekende hij al een uitvinding voor haar, 23 in het totaal, maar geen enkel ontwerp werd bekeken. Tot hij er genoeg van krijgt en een nieuwe muis gaat kopen. En ook dat is weer een hele belevenis. 
  
Martha Heesen lezen is thuiskomen in de ontwapenende wereld van een kind. Ze leent de nuchtere kijk en het taalgebruik van een tienjarige, maar zorgt voor een wereld van understatement. Er schuilt dan ook veel achter elke korte zin. Zoals: "Veerke keek me aan en ik deed drie stappen achteruit." Of "Veerkes opa had muizen niet voor zijn plezier hoor, maar per ongeluk. Zijn vrouw was doodgegaan en de kat ook en dan krijg je muizen." Heesen schrijft totaalboeken: voor kinderen zijn er de juiste personages, de juiste taal, en het originele onderwerp, voor de volwassenen de flitsende stijl en de geamuseerde kijk op de kinderwereld. 
  
Amsterdam : Querido, 2007, 86 p. : ill. ISBN 9789045105819 
  
Oorspronkelijk verschenen in De Leeswelp 2007

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Baksteen

Femke Vindevogel

Brandingen

Paul Verrept

de Lach van de Sfinx

Frans Kuipers

Onder buren

Juli Zeh

Ons deel van de nacht

Mariana Enriquez

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Een leven vol kleur. Alles is kunst, als je maar goed kijkt

Cara Manes, Fatinha Ramos (ill.)

Ik wil een hond (en het maakt niet uit welke)

Kitty Crowther

Ik wil een wiegje worden zei de wilg

Bette Westera, Henriëtte Boerendans (ill.)

Vanaf hier kun je de hele wereld zien

Enne Koens, Maartje Kuiper (ill.)

Victorine

Jet van Overeem, Annemarie van Haeringen (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri