Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 5, NOVEMBER 2015

Jesse Klausmeier, Suzy Lee (ill.): Doe dit boekje open

door An-Sofie Bessemans

3+ - Doe dit boekje open. Het is een wervende titel die je meelokt in dit boek en vele andere. Als je deze nieuwste van uitgeverij Book Island opent, kom je namelijk terecht in een ander boek, het Kleine Rode Boekje. Het Kleine Rode Boekje heeft een kleinere cover dan Doe dit boekje open, waardoor je ook visueel het idee krijgt je in een nieuw, ander boek te bevinden.
 
Het Kleine Rode Boekje vertelt over een lieveheersbeestje, die een Klein Groen Boekje opendoet, waarin ze leest over Kikker, en zo slaat de lezer met elke bladzijde steeds nieuwe (steeds kleinere) boekcovers open, telkens in een andere kleur, tot we aan de reus komen, die dat piepkleine Kleine Allekleurenboekje niet open krijgt met haar grote handen. Gelukkig schieten haar vrienden - het lieveheersbeestje, Kikker enz. -  de reus te hulp en lezen ze samen een verhaal over een lieveheersbeestje, een kikker… en een reus, die vrienden heeft die haar voorlezen over … jawel, een lieveheersbeestje, een kikker enz. Uiteindelijk raakt de cirkel rond en worden alle boeken ook weer dichtgeslagen. Of niet?
 
Dit vrolijke prentenboek van Jesse Klausmeier en Suzy Lee brengt een ode aan het lezen. Elk personage leest en leidt een andere lezer naar een nieuw verhaal en dat netwerk vormt op zijn beurt ook weer een verhaal. De werkelijkheid wordt weergegeven in een boek en dat boek wordt op zijn beurt werkelijkheid. Er worden veel boeken opengeslagen, dichtgeslagen, er wordt voorgelezen en samen gelezen. De verhalen gaan over de lezer zelf en over anderen. De laatste spread toont in één adem een vlucht vogels en een rij boeken, als om te zeggen dat boeken vleugels geven. Afsluitend is er een prent waarop kinderen en een resem dieren gezellig in en rond een boom zitten te lezen. De boom herbergt een kleurrijke bibliotheek, waaraan onder meer een aap, een kat, een muis, een uil, een slak, een papegaai en een eend met een bril op zich tegoed doen. Een krokodil verslindt een boek, een giraf steekt letterlijk zijn nek uit om de eekhoorn op de hoogste legger te helpen en Slang leest mee over de schouder van Beer. De reus (van wie we in het hele boek enkel een paar vingers zien) houdt met zijn grote handen een boekje open voor Spin, die met haar minuscule pootjes geen bladzijden kan omslaan.
 
Dit boek brengt op een heel eenvoudige manier de kracht van lezen over: het toont hoe het omdraaien van een blad een nieuwe wereld doet opengaan, hoe lezen een ontmoeting kan zijn met jezelf en met anderen. Het toont ook heel goed hoe lezen een sociale activiteit is en dat een papieren boek een andere ervaring biedt - een e-boek van Doe dit boekje open zou helemaal niet werken (als je Doe dit boekje open in het midden openlegt, zie je door de steeds kleiner wordende bladzijden van alle opengeslagen boeken een bladrand, wat in het hart van het boek een waaier van kleuren oplevert). De prenten van de Koreaanse Suzy Lee zijn klassiek, maar niet saai. Ze speelt met detail en kleur (zo zit het lieveheersbeestje thee te drinken uit een roodgestippelde theepot die op een vliegenzwam staat) en geeft ieder personage iets eigens mee (zo draagt Kikker een paraplu en het lieveheersbeestje een horloge).
 
Met zijn slimme concept, uitgekiende vormgeving, speels-sobere tekst - de vertaling is van Edward van de Vendel - en de fijne illustratiestijl van Suzy Lee barst Doe dit boekje open van leesplezier. Op naar meer.
 
Book Island, 2015, [34] p. : ill. Vertaling van Open this little book door Edward Van de Vendel. ISBN 9780994109880

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensiesontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri