Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 5, NOVEMBER 2015

Doro Göbel, Peter Knorr: Een huis vol

door Gerda Tersago

3+ - Hocus, pocus, pats ik wou dat ik op Göbel-Knorr’s woonerf was! Daar staat een kermismolen en een houten circuswagen. Er zijn knusse huizen, een hippe kleuterschool en vooral: er bewegen heel veel mensen. Het is er een super gezellige drukte waar ik maar wat graag in zou rondhuppelen. Een huis vol is, behalve een zoek- en ontdekboek (dat staat zo op de cover), dan ook een uitstekend boek om weg te dromen.
 
Dit vierde kijkboek van het echtpaar Doro Göbel en Peter Knorr is opgebouwd zoals de drie voorgangers Circus, Op stap en Aan het werk. Je stapt op een morgen het boek in, reist met een bonte verzameling personages door de dag heen en wanneer het duister valt, stap je er weer uit. Helemaal betoverend wordt het wanneer je één van de bewoners (je vindt ze op de achterflap) doorheen de dag volgt. Nellie, bijvoorbeeld, de hippe meid met roze haren, blijkt goeie maatjes te zijn met Constantijn. Of Jochem, de fotograaf van dienst. Don, de hond, dat kan ook. In Een huis vol ontspinnen zich ontelbare verhalen die allemaal minutieus, werkelijk tot in het allerkleinste detail, uitgewerkt zijn. Het boek is nog drukker, kleurrijker en gedetailleerder dan de seizoenboeken van Rotraut Susanne Berner.  
 
De tekenaars slagen erin om van elk personage een karakterbeeld te scheppen. Met kenmerkende kleding, houding, handeling en zelfs mimiek schetsen ze mini-archetypen. De minutieuze uitwerking van de prenten vraagt een intensieve planning. Die begint met een lijst van welke personages welke kleren dragen, wat die figuren doen en hoe de omgeving eruit ziet. Al deze zaken worden in een potloodtekening samengebracht, waarna met de computer ingekleurd wordt. Het resultaat wordt uitgeprint en met de hand bijgewerkt, wat een authentiek karakter aan de beelden geeft. Daarna gaat de werk opnieuw onder de scanner en wordt het op kleine foutjes nagekeken.
 
Het eindresultaat is een verbluffend uitgewerkt kijkboek. In de doorsnede van een huis, kan je zelfs een pannenlikker in de keuken herkennen! Als een vogel in de lucht, kijk je op elke spread vanuit een ander perspectief in de huizen en hun tuinen. Je kan je blik laten neerstrijken waar je wil en je even een belangrijk personage voelen. Een huis vol brengt voor vele uren kijkplezier voor een jong en minder jong publiek.
 
Amsterdam : Ploegsma, 2015, [16] p. : ill. Oorspr. titel : Unzer Zuhause. ISBN 9789021674940 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensiesontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri