Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 5, NOVEMBER 2015

Leo Timmers: Garage Gust

door Jürgen Peeters

3+ - De Vlaamse auteur en illustrator Leo Timmers heeft wat met voertuigen, getuige titels als Wie rijdt? (2007), Toeta!, Vroem! en Broem! (kartonboekjes, 2006), Boem (2011) en De kar van de koning (2012). Ook in Timmers’ nieuwe prentenboek Garage Gust passeren vanzelfsprekend flink wat voertuigen de revue.
 
Timmers hanteert een overzichtelijke plot: op telkens twee dubbele bladzijden verbeeldt hij links de drukte in Gusts garage, terwijl hij op de rechterpagina de klanten van de werkplaats voorstelt. Die rechterhelft is op de eerste bladzijde nog leeg; de prent van Gusts autobedrijf blijkt des te drukker en opvallender. Gust heeft een keur aan ongewone spullen verzameld; een versleten zetel, een knalroze koelkast, een verroeste kachel en een bemoste badkuip. Wanneer de eerste klanten arriveren, blijken die opmerkelijke attributen echter hun diensten te bewijzen. Als het zadel van Rico de neushoorn te klein blijkt, monteert Gust de zetel en een extra wiel aan het voertuig, zodat Rico weer vrolijk verder kan snorren. Gina giraffe heeft geen dak gekocht, waardoor ze last heeft van de tocht. Met behulp van enkele oude tonnen en de kachel tovert Gust haar autootje tot een comfortabel en vooral warm voertuigje om. Mevrouw De Keyzer, een deftige pinguïn, heeft dringend een koelsysteem nodig, terwijl Hendrik de haas over het gebrek aan snelheid klaagt. Met de nodige dosis inventiviteit weet Gust altijd wel een oplossing te bedenken.
 
Het terugkerende patroon van klanten met hun problemen mag dan wat voorspelbaar lijken, het blijft spannend en vooral bijzonder grappig om te ontdekken welk staaltje van creativiteit de garagehouder zal inzetten om z’n klanten tevreden te stellen. De tekst biedt hierbij een ondersteunende rol. Aan elke situatie worden vier regels gewijd; twee regels ter introductie van de problematiek, steevast gevolgd door de slagzin: ‘Gust heeft nog wat spullen staan. ‘Alsjeblieft en graag gedaan.’ Het is alweer pikkedonker als Gusts werkdag erop zit: ‘Gust is moe en Gust is klaar. Gust is smerig (beetje maar)’. Ook daar heeft Gust iets op gevonden, met een geslaagde slotprent als toemaatje.
 
Dit verhaal over voertuigen staat garant voor dynamische en kleurrijke prenten. Timmers heeft zich – volledig in zijn gekende stijl – behoorlijk uitgeleefd in het ontwerpen van de meest originele voertuigen, vol pedalen en hendels. Het zijn rijke prenten, waarop heel wat te ontdekken valt, zoals een goudvis, ronddobberende in z’n kom, een badende eend en enkele vogels die de drukke werkzaamheden gadeslaan. Alle dieren krijgen een geheel eigen identiteit; Rico neushoorn is het prototype van de stoere motorrijder, compleet met tattoo en kledij met doodshoofden. Hendrik de haas toert dan weer rond in een vrachtautootje met afbeelding van een wortel. Het zijn dergelijke grappige details die Timmers’ oeuvre verrijken en een eigen karakter verlenen.
 
Garage Gust overtuigt als een ingenieus uitgewerkt verhaal. De kleurrijke, gelaagde prenten zijn een feest voor het oog en blijven dankzij de uitgekiende compositie overzichtelijk. Het terugkerende patroon van klanten vooruithelpen met hoogst originele bolides wekt spanning op en doet verwachtingsvol uitkijken naar alweer een nieuwe inventieve creatie. Garage Gust is dan ook het ideale cadeautje voor kleine autofanaten én hun volwassen voorlezers.
 
Amsterdam : Querido, 2015, [28] p. : ill. ISBN 9789045118789
 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensiesontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri