Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 5, NOVEMBER 2015

Lucie Félix: Ik speel met vormen

door Gerda Tersago

1+ - Ik speel met vormen is geen traditioneel rond-vierkant-driehoekboek waarbij het benoemen van de vorm centraal staat, maar een boek waarbij vormen echte puzzelstukken zijn. Stukjes waar de kleine lezer actief mee aan de slag moet.
 
Op de eerste pagina is een rode schijf op een witte achtergrond in het kartonboek uitgesneden. ‘Nemen’ staat erbij. Op de volgende pagina vraagt een uitgestoken hand om het puzzelstuk. ‘Geven’. De tegenovergestelde handelingen volgen elkaar op. Afbreken-opbouwen. Openen-sluiten. Het spel van een vorm oplichten en een pagina verder neerleggen is voor jonge kinderen erg aantrekkelijk. Spannende momenten zijn het, die luttele seconden nodig zijn om de pagina om te draaien voor de verrassing komt (later de pret van voorkennis). Elke vorm krijgt op de omgeslagen pagina een nieuwe betekenis. Een vierkant bijvoorbeeld, breekt in twee gelijke driehoeken die, op de volgende pagina, twee puntdaken op rechthoeken vormen. Dé favoriet van elk kind wordt ongetwijfeld verschijnen-verdwijnen. Licht een zwarte plak op uit het boek en een spiegeltje zal de kleine lezer zichzelf laten ontdekken. Sla het blad om en weg is het snoetje!
 
Alle puzzelstukjes behalve één, kunnen zowel met de kleurzijde bovenop als met de witte zijde bovenop ingepast worden. De uitzondering, een wit/grijs onregelmatig stukje, wordt aan de witte zijde uit een volstrekt witte pagina gefrunnikt. Onder het ding ontdekt de peuter een rode mier. Blad omslaan, puzzelstuk omdraaien en met een grijze wolk bedek je de zon. Nee, met grijs bovenop kan je de mier niet verstoppen en met de witte zijde bovenop kan je de zon niet bedekken. Experimenteren met het andersom inpassen van de stukjes levert stof op om over te praten.
 
Doen staat in de boek voorop zodat de kleine lezers de eigenschappen van vormen ervaren. De oorspronkelijke titel, Prendre & donner, geeft dan ook beter weer waar het in dit boek om gaat.

Voorlezers zorgen voor een helpende hand bij het manipuleren, verwoorden de handeling en geven de vorm een naam. Abstracte begrippen winnen aan betekenis. En als alle stukjes verlegd zijn? Dan begin je van achteren naar voren opnieuw! Dit boek in extra dik karton uitgevoerd, kan vele voorleesbeurten aan.
 
Met dit grafisch strak uitgewerkt boek brengt Lucie Félix haar derde werk uit. Haar concepten zijn ingenieus eenvoudig, grafisch uitgepuurd en robuust uitgegeven. Kortom: doordacht op elk vlak. Eerder verscheen van haar 2 Yeux? en Aprés l’été. Geen van beide boeken werd al niet in het Nederlands vertaald.
 
Leuven : Davidsfonds / Infodok, 2015, 16 p. : ill. ISBN 9789059086609 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensiesontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri