Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 5, NOVEMBER 2015

Kitty Crowther: Mama Medusa

door An-Sofie Bessemans

5+ - Kitty Crowther, bekend van onder meer de serie over Mini, Kleine Man en God en En? bouwt verder aan haar bijzondere oeuvre dat ruim internationaal wordt gewaardeerd. Naast een Boekenwelp en een Gulden Palet mocht de Belgische illustratrice in 2010 de Zweedse Astrid Lindgren Memorial Award ontvangen. De jury van deze prestigieuze prijs loofde Crowther om haar gevoel voor sfeerschepping en de manier waarop ze de traditie van het prentenboek voortzet en tezelfdertijd vernieuwt. Crowther lokt de lezer zachtjes in haar eigen wereld, die erg aan onze eigen omgeving doet denken, maar waarin fantasievolle schepseltjes krioelen en alles toch een tikje anders is.  Ook haar nieuwe prentenboek Mama Medusa speelt met verbeelding en herkenbaarheid op een manier die typisch Crowther is. Het verhaal gaat als volgt: in de nacht reppen een vroedvrouw en haar hulpje zich naar Medusa, een vrouw met ontzettend lange haren die woont in een huisje met zicht op zee. Medusa bevalt van een gezonde dochter, maar veel dankbaarheid kan er bij de kersverse moeder niet van af: ‘Haar haren grijpen de mantels van de vrouwen en ze duwen de twee zacht het huis uit.’ Het meisje krijgt de naam Iris, en Medusa vergelijkt haar enkele keren met een parel. Het kindje, dat voortdurend genesteld wordt in Medusa’s haar, krijgt dan ook nauwelijks de kans om uit haar ‘moeder’schelp te kruipen. Medusa houdt met haar haren anderen steeds op een afstand. Maar Iris groeit en wil zelf de wereld verkennen.
  
Crowther introduceert (de figuur van de mythologische) Medusa hier in de quasi herkenbare omgeving van een kustdorpje. De zee is nooit ver weg: misschien een verwijzing naar Poseidon, de god van de zee, met wie Medusa een liefde beleefde? Iris’ vader blijft het hele verhaal afwezig. Overal in het landschap liggen bovendien stenen verspreid, die doen denken aan de mythologische Medusa, die uiteindelijk iedereen die haar aankeek, deed verstenen.
 
Crowther bouwt de spanning op: Medusa wordt in beeld gebracht als een harig monster, onvriendelijk tegenover de buitenwereld. Haar enorme haardos geeft haar dochtertje geborgenheid en steun, maar werkt ook verstikkend. Het meisje is nieuwsgierig en wil naar school. Medusa houdt eerst de boot af en leert Iris zelf lezen - zo lezen ze samen het verhaal over de ‘gevaarlijke en verschrikkelijke Medusa’, maar dat is niet genoeg. Iris verlangt naar contact met de wereld. Het paardje dat haar moeder uit haar haren heeft gemaakt, lost dat gemis niet op. Uiteindelijk moet Medusa toegeven en na de schooldag heeft ze zich ontpopt tot een andere moeder.
 
Het slot biedt twee leuke verrassingen. Crowther maakt in een onverwacht beeld visueel duidelijk hoe sterk de band tussen moeder en dochter nog steeds is ondanks dat ze elkaar hebben losgelaten. De laatste pagina is dan weer een leuke knipoog naar de mythologie (slangen), Crowthers oeuvre (gekke priegelwezentjes die al heel het boek figureren staan langs de rand van de prent te kijken) en wie weet ziet de volwassen lezer er ook nog iets anders in - een terugkeer van het ‘haar’ naar Poseidon, zeg maar?
 
Mama Medusa is Crowther op haar best: een verhaal vol gevoel en betekenis voor alle leeftijden, in intens sfeervolle potloodprenten die zinderen van kleur, licht en donker, vol mysterieuze natuur en vreemde wezentjes.
 
Wielsbeke : De Eenhoorn, 2015, [38] p. : ill. Vertaling van Mère Méduse door Siska Goeminne. ISBN 9789462910454
 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensiesontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri