Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 5, NOVEMBER 2015

Martine Bijl, Noelle Smit: Er was eens een prins en die wou een prinses

door Katrien Maris

4+ - Eén blik op de omslag en je bent verkocht. Een elfachtig meisje met vuurrood lang haar, blauwe ogen en rode appelwangen kijkt van op een reusachtige stapel matrassen in prachtige bontgekleurde stoffen naar de koningin bij haar bed. De achtergrond is zuurstokroze. Dit beeld doet dromen over exotische koninkrijken en mysterieuze koningskinderen. Vijf sprookjes uit deze bundel spelen zich inderdaad af binnen adellijke kringen: ‘De prinses op de erwt’, ‘De nachtegaal’, ‘De gouden bal’, ‘De kleren van de keizer’ en ‘De gelaarsde kat’. Verder worden ook nog ‘De wolf en de zeven geitjes’ en ‘Het lelijke eendje’ verteld, al lijken deze verhalen qua thema een beetje verdwaald in dit koninklijke boek.
  <br /> Een creatieve duizendpoot is ze wel, Martine Bijl. Ze heeft ervaring in acteren, presenteren, zingen en vertalen van musicals. Geen wonder dat ze zo bedreven is in het spelen met taal. Ze herschrijft de sprookjes in een goedlopend rijm dat heel prettig (voor)leest. Enerzijds onderstreept dat rijm het statige karakter eigen aan sprookjes, anderzijds zorgt het voor een ondeugend, humoristisch tintje. Maar meer nog is het humoristische karakter te danken aan het moderne, frisse taalgebruik, waar bovendien een aantal knipogen op het niveau van volwassenen inzitten.  
 
Zo is in ‘De wolf en de zeven geitjes’ het jongste geitje in de klok ‘helemaal in shock’. En als de wolf verslagen is, heeft de familie geit er een nieuwe feestdag bij: ‘Geitjes-Bevrijdingsdag’. In ‘Het lelijke eendje’ wordt fijntjes verwezen naar een aantal prangende problemen in onze hedendaagse maatschappij. Moeder Eend is kribbig wanneer ze al uren op dat laatste ei zit te broeden want ‘de vader laat ook nóóit iets van zich horen’ Uiteindelijk moet het lelijke eendje op verschillende plaatsen ‘asiel’ gaan vragen. En kleuters zullen ongetwijfeld schateren wanneer ze horen dat de markies van Carabas ‘piemelnaakt’ in het gras stond.
 
Noëlle Smit heeft onmiskenbaar talent om sprookjes tot leven wekken. Haar illustraties zijn geschilderd in heldere, frisse kleuren en ze heeft duidelijk een voorliefde voor het gedetailleerd uitwerken van dessins in stoffen. Zo is de jurk van Moeder geit rood met witte stippen, dezelfde stof als de gordijnen in hun huisje. In het paleis van de keizer van China zijn de tekeningen op de lampions tot in het kleinste detail uitgewerkt, net als de motieven in de gewaden van de keizer en zijn bediende. De oosterse weelde is haast voelbaar. Precies daar waar het nodig is, wordt de mysterieuze sfeer van het verhaal bovendien prachtig versterkt door de achtergrond wazig met de juiste tinten in te kleuren. Zo is in ‘De gouden bal’ in één oogopslag duidelijk dat die kikkerpoel allerminst een gewone plek is door de geheimzinnige groenbruine gloed die er hangt.
 
Martine Bijl en Noëlle Smit vormen een uitstekende tandem om gekende sprookjes op een nét iets andere manier in de verf te zetten.
 
Haarlem : Gottmer, 2015, 52 p. : ill. ISBN 9789025759148 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensiesontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri