Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 5, NOVEMBER 2015

Jean Roussen, Emmanuelle Walker (ill.): Vrolijke vogels

door Frauke Pauwels

5+ - Vrolijke vogels oogt als een geschenk: een kleurrijke verzameling vogels golft in vloeiende lijnen over de cover, met zalmroze, bijna oranje opdruk in reliëf en een rug in dezelfde kleur. Ook in het binnenwerk keert het roze terug in vele van de illustraties: als snavel, als vederdek, als bes of bloem, als oog – en een enkele keer als achtergrond. Op het titelblad duikt een arend naar je toe, de schutbladen vooraan liggen vol met eieren allerhande, achteraan breken de piepjonge vogels uit hun ei.
 
Uil, specht, gans, wielewaal, zilverreiger… ze fladderen in dit boek allemaal door mekaar. Of net niet: de reeks illustraties is opgezet als ABC-boek en de vogels volgen mekaar dus netjes in alfabetische volgorde – tenminste in de origineel Engelstalige versie. Voor de Nederlandse tekst werd het puzzelen, want zoals bekend laten abecadaria zich moeilijk vertalen. Bette Westera vangt het alfabetprobleem op door de vogels consequent een naam toe te kennen en sterk in te zetten op alliteratie. Dat werkt behoorlijk bij ‘Albertina albatros’ en ‘Bob en Billy bijeneter’, maar bij Douwe eend en Hobbe kolibrie voelt het wat meer aan als een truukje. Dat ze geworsteld heeft met de tekst voel je ook aan het ritme. De tekst leest niet altijd even vlot, en mondt wel eens uit in flauwe rijmelarij zoals ‘Als ik hem zo zie is hij kampioen in handig hangend honing eten. /  Hobbe is het me me eens, en Hobbe kan het weten…’ Het is wat zonde van iemand die doorgaans sterker werk neerzet.
 
Uitgeverij Karmijn heeft echter zijn studie flink gemaakt en kent als nieuwe uitgeverij duidelijk de markt. Ook al zijn het duidelijk de vogels zelf en niet de tekst die hier het luidst zingen, toch wordt de naam Bette Westera prominent uitgespeeld. Bovendien sluit Vrolijke vogels grafisch goed aan bij de hedendaagse trends in illustraties en decoraties die ook magazines, blogs en de vele kleurboeken tonen. De vogelprenten van Emmanuelle Walker vatten de belangrijkste kenmerken van de vogels sterk gestileerd samen en spelen met de herhaling van kleuren, vormen of patronen.
 
Daarmee lijkt Vrolijke vogels toch in de eerste plaats te mikken op de volwassen aankoper, al is dit boek zonder twijfel niet aan leeftijd gebonden. Wie gevoelig is voor wervelende kleuren en vormen en houdt van het strakkere grafische werk, beleeft beslist kijkplezier. Wie op zoek is naar vrolijke of verrassende verzen, kiest beter voor Westera’s andere werk.
 
Elburg : Karmijn, 2015, [50] p. : ill. Vertaling van Beautiful birds door Bette Westera. ISBN 9789492168047 
 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensiesontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri