Peuters en kleuters

Amélie Graux: Kleertjes aan

door An-Sofie Bessemans

2+ - In Kleertjes aan bouwt de Franse illustratrice Amélie Graux verder aan haar reeks prentenboekjes voor de allerjongste leeftijdsgroep, die inmiddels ook de titels Lekker slapen, Kom je eten? en We gaan in bad omvat. Op de cover staat een jong kindje dat twee pantoffeltjes in de vorm van muisjes vasthoudt: daarmee is de toon voor het thema 'kledij' meteen gezet. Graux hanteert opnieuw een evenwicht tussen heel duidelijke, sobere illustraties en afbeeldingen die al eens een kleine, fantasievolle twist verdragen: zo zien we bij ‘de muts’ meteen ook twee wantjes — op de linkerwant zien we een appel afgebeeld, op de rechter- een aangevreten klokhuis. De regenjas van de peuter op de prent ernaast toont een appel met een glimlachend wormpje dat zich opnieuw een weg naar buiten heeft gegeten. Van de luier en het rompertje tot de onderbroek, regenjas en de schoenen met veters, Graux weerspiegelt hiermee een soort chronologische volgorde: niet alleen van onderkleding naar bovenkleding, maar ook van babykleding naar kledij voor peuters. Niet elk kledingstuk op de prent wordt benoemd en dat is een goede zaak. De afbeelding en het bijgaande woord stellen één begrip centraal, maar de tekeningen laten soms ook details zien, die bij het samen (opnieuw) lezen aangewezen en benoemd kunnen worden, zoals de wanten en de regenlaarsjes. Bovendien heeft deze uitgave nog een extra troef: de voelelementen die in bijvoorbeeld We gaan in bad soms wat bij de haren getrokken aandeden (een voorwerp als zeep laat zich niet zo makkelijk vertalen naar een voelelement in een kartonboekje), zijn het thema kledij uiteraard op het lijf geschreven. Het realistische aanvoelende rompertje, het T-shirt met een vilten konijntje, de fluwelen broek en het denim rokje zijn voltreffers. Alleen het openingselement, de luier, die nog het meeste aanvoelt als een handtas van nepleer, valt nogal uit de toon.
Een boekje dat zowel voor ogen als handen aantrekkelijk is, en dat een basiswoordenschat over kledingstukken aantrekkelijk aan de man — of beter, de peuter — brengt.

Amélie Graux, Kleertjes aan, Gottmer [Haarlem], 2013, 12 p., ill. € 9,95. ISBN 9789025752613. Vert. van: Je m'habille door J.H. Gever. Distributie: L&M Books

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswelp 2013

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 1, JANUARI 2021

Ik ben er niet

Lize Spit

Italo Svevo

Bekentenissen van Zeno

Kraai. Uit het leven en de liederen van de kraai

Ted Hughes

Tuimelingen : over leven, kust en kijken

Bernard Dewulf

Wildevrouw

Jeroen Olyslaegers

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 1, JANUARI 2021

Bethany en het beest

Jack Meggitt-Phillips, Isabelle Follath (ill.)

De klusjesman. Een internationale politieke thriller

Øyvind Torseter

De wind en wij

Claudia Jong, Kristof Devos (ill)

Het jungleboek

Rudyard Kipling, Daan Remmerts de Vries (bew.), Mark Janssen (ill.)

Wat is kunst? Begin een eiland…

Ted van Lieshout

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri