Vanaf twaalf jaar

Anna Woltz: Honderd uur nacht

door An-Sofie Bessemans

13+ - In Honderd uur nacht heeft Anna Woltz haar persoonlijke ervaring in New York in een voortreffelijk tienerverhaal verwerkt. De veertienjarige Emilia ontvlucht Nederland (‘het moeras’) na een ‘onvergeeflijke’ fout van haar vader. Moedig stapt ze het vliegtuig op, maar in New York blijkt de kamer die ze heeft gehuurd niet te bestaan en is orkaan Sandy op komst. Gelukkig maakt Emilia kennis met de ietwat stugge Seth, zijn aardige zusje Abby en de knappe Jim. Samen verenigen ze zich in hun ‘orkaanasiel’.
Honderd uur nacht
Met Honderd uur nacht heeft Woltz een zeer knap en hedendaags verhaal geschreven dat een schrandere tiener met een geloofwaardige, humoristische vertelstem aan het woord laat. Daar verdient ze alle lof voor – en ook meer dan een Vlag en Wimpel.
is in de eerste plaats het avontuurlijke verslag van vier jonge mensen die zich weten te redden. Sandy slaat genadeloos toe en al gauw is een deel van de stad dan ook van stroom, water, licht enz. verstoken. Hoewel Woltz ook wijst op de dodelijke slachtoffers en de hypocrisie (zo blijft het toeristische gedeelte van de stad zoveel mogelijk draaien en delen restaurants pas helemaal op het einde gratis hun voorraad uit), brengt ze toch vooral de saamhorigheid in de kijker: de vier delen hetzelfde lot, het gehamsterde eten en het slinkende water om de wc door te spoelen, maar ook hun verhalen over thuis en hun toekomst – gaandeweg met meer respect voor elkaars verschillen. Niet toevallig op een eiland (Manhattan), in de duisternis (‘in het donker zie je juist meer, niet minder’, stelt Emilia’s vader) en weg van internet- en gsm-verkeer, kan Emilia afstand nemen van haar situatie en haar identiteit en haar positie ten opzichte van anderen opnieuw definiëren. Het moeras maakt zo plaats voor vaste grond onder haar voeten, tussen de nieuwe vrienden (geen ‘plaatjes op Facebook’) die haar omringen. Opgroeien, zeg maar overleven, doe je samen, lijkt het boek te willen zeggen. Mooi is hoe dat ook verband houdt met de gezinssituaties van de vier. Emilia en haar ouders zijn onderling van elkaar vervreemd en ook tussen Abby, Seth en hun moeder loopt de communicatie mank. Woltz portretteert volwassenen als de gebrekkige oudere mensen die ze zijn en misschien wel de wil verliezen om dingen te veranderen. Zowel voor wat betreft Emilia’s vader als die van Seth en Abby houdt ze de spanning zorgvuldig aan rond wat er zich heeft afgespeeld en toont ze dat situaties en relaties vaak niet eenvoudig zijn. De afloop biedt hoop, maar geen eenvoudige uitkomsten.

Anna Woltz, Honderd uur nacht, Querido Amsterdam, 2014, 214 p., € 13,99. ISBN 9789045116396. Distributie: WPG Uitgevers

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswelp 2014

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri