Peuters en kleuters

Margje Kuyper, Sjoerd Kuyper, Martijn Van der Linden (ill.): Mama lief alsjeblieft

door Coosje Van der Pol

4+ - Rond Moederdag zijn kinderen druk bezig met het maken van een cadeautje of met het tellen van hun spaargeld om een geschenk voor mama te kopen. Mama Lief Alsjeblieft combineert de twee. Voorin het boek kan de schenker een portret van mama tekenen of plakken. Onder het portret staat: 'Voor mama, van ……………….'. Hoe het portret er ook zal uitzien, zeker is dat mama een kleurige hoed op haar hoofd heeft, die is namelijk al getekend. In de lofzang die dan volgt, krijgt mama op elke bladzijde een andere bloem aangeboden. Achter in het boek zit een stickervel met al deze bloemen. Op de bladzijde ernaast staat een vaas, of eigenlijk is het de hoge hoed van de portretpagina, met daarin enkel stelen. Het is de bedoeling dat kinderen zelf de bloemen op de stelen plakken en zo een ‘eigen’ boeket te vormen. Met onder meer zonnebloemen, dahlia’s en narcissen is het resultaat lekker bont. Het boeket is op de binnenkant van de omslag gedrukt en kan dus niet uit het boek gehaald worden.
Op elke dubbele bladzijde geeft de ‘ik’ een reden waarom hij of zij mama zo lief vindt. Zo lezen we in de rijmende teksten van het echtpaar Kuyper over mama’s goede humeur, haar liefdevolle zorg, haar eerlijkheid, haar troost. Dat de versjes een wel heel positief beeld van mama geven, hoort bij de euforie die onlosmakelijk met Moederdag verbonden is. Zo gaat het eerste vers: 'Omdat jij iedere ochtend vroeg / vrolijk en zingend wakker wordt / en door het grote bed heen danst met mij / tot aan het plafond, / een gouden zonnebloem voor jou. / Omdat jij mij dan kietelt / en me optilt naar de zon.' Zouden ze bestaan, mama´s die elke ochtend vroeg vrolijk zingend wakker worden? Gelukkig biedt het laatste gedicht enig tegenwicht: 'O ja, soms zijn we wel eens boos / en hebben ruzie met elkaar. / Zo: ‘Nietes! Welles! Wil niet! Moet! / Stom! Stommer! Stomst!’ Zo naar! / Een dahlia voor jou, omdat jij toch altijd mijn mama blijft. / Al word ik honderd jaar.'
De onderwerpen van de versjes zijn goed gekozen en brengen zaken ter sprake die voor jonge kinderen nog wat abstract zijn om te verwoorden, zoals optimisme, wijsheid en eerlijkheid over het kunnen verliezen van geliefden. Toch moet het mogelijk zijn geweest een boek te maken dat minder aanleunt bij de Moederdagclichés van de bloemen en de gedichtjes. En moet mama’s klapzoen echt worden beloond met een klaproos? Op het vlak van originaliteit doen de opvallend fleurige tekeningen van Martijn van der Linden het beter. Hij tekende bij elk gedicht een ander dier dat de bloem aanbiedt. En daarbij zit een aantal verrassende voorstellingen. Een pinguïn staat in een landschap met iets dat lijkt op sneeuw, maar op de grond gevallen witte cameliablaadjes blijken te zijn. Een nijlpaard brengt mama een bamboeblad en een zebra bezorgt haar een narcis.
Mama lief alsjeblieft is een lief boekje dat de Moederdagtradities bevestigt. Maar wie Mama wil verrassen met iets origineels, kan toch beter zelf iets maken.

Margje Kuyper, Sjoerd Kuyper, Martijn Van der Linden (ill.), Mama lief alsjeblieft, Hoogland en Van Klaveren Amsterdam, 2014, 28 p., ill. € 12,5. ISBN 9789089671523

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswelp 2014

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri