Peuters en kleuters

Youp Van 't Hek, Marije Tolman (ill.): Verkeerde sokken

door Coosje Van der Pol

4+ - Voor de tweede keer maakten Marije Tolman en Youp van ’t Hek samen een prentenboek. Nadat ze in 2012 een verhaal over Sinterklaas en Zwarte Piet hebben uitbrachten, gaat het deze keer over sokken. Verkeerde sokken zijn sokken die geen paar vormen. Sam, een jongetje van een jaar of vijf, vindt het saai dat iedereen altijd twee dezelfde sokken draagt, en dat zelfs zonder dat er een goede reden voor bestaat. ‘Dat is nu eenmaal zo’, zegt mama. Het lijkt Sam veel leuker en vrolijker om ongelijke sokken te dragen, een rode en een groene bijvoorbeeld, of een blauwe en een gele, of een met spikkels en een met streepjes. Sams voorbeeld doet volgen. Op school wisselen alle kinderen sokken uit, zodat niemand nog een gelijk paar draagt. Dat is nog eens bijzonder, vinden de kinderen. Zo gaan ook alle familieleden op den duur verkeerde sokken dragen en zelfs de huisdieren ontsnappen niet aan deze mode. Sam heeft voor een ware trend gezorgd en uiteindelijk draagt het hele land verkeerde sokken. Verkeerde sokken zijn zo gewoon geworden dat Sam weer zin krijgt in gelijke sokken.
Net zoals bij zijn vorige samenwerking met Marije Tolman, schreef Youp van ’t Hek een soepel voor te lezen tekst met veel dialogen. De toon is gemoedelijk, de humor droog. Sam is eigenwijs én consequent en die eigenschappen maken van hem een innemend hoofdpersonage.
Van Tolman zijn we niet gewend dat ze collagetechnieken gebruikt. Haar karakteristieke fijn belijnde, kleurige tekeningen heeft ze in dit boek aangevuld met papier- en stoffragmenten. De lege achtergronden die zo kenmerkend zijn voor haar werk zijn op veel plaatsen vervangen door stukjes en lapjes die zorgen voor textuur en kleur. Ook voor enkele details in de tekeningen is collagemateriaal gebruikt. Zo leest de mama van Sam een krant die is gemaakt van uitgeknipte tekstfragmentjes. De collages zijn goed gedoseerd en het materiaal is zorgvuldig gekozen, maar de illustraties van Tolman hebben dit knip- en plakwerk eigenlijk helemaal niet nodig. Het gaat ten koste van haar eigen stijl. In dit boek doen de illustraties denken aan het werk van Daan Remmerts de Vries, bijvoorbeeld.
Op het omslag zijn wel honderd paar sokken getekend. Merkwaardig genoeg zijn dit geen verkeerde sokken, maar vormen alle sokken netjes een paar. Een leuke vondst is dat de voorste schutbladen groen zijn en de achterste blauw, of hoe ‘verkeerd’ heel mooi kan zijn.
Verkeerde sokken laat op humoristische wijze zien hoe het uitdagen van conventies weer kan leiden tot nieuwe ingesleten gewoonten. Dat is voor kleuters een prikkelende gedachte.

Youp Van 't Hek, Marije Tolman (ill.), Verkeerde sokken, Leopold Amsterdam, 2014, 32 p., ill. € 13,99. ISBN 9789025864941. Distributie: WPG Uitgevers

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswelp 2014

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Baksteen

Femke Vindevogel

Brandingen

Paul Verrept

de Lach van de Sfinx

Frans Kuipers

Onder buren

Juli Zeh

Ons deel van de nacht

Mariana Enriquez

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Een leven vol kleur. Alles is kunst, als je maar goed kijkt

Cara Manes, Fatinha Ramos (ill.)

Ik wil een hond (en het maakt niet uit welke)

Kitty Crowther

Ik wil een wiegje worden zei de wilg

Bette Westera, Henriëtte Boerendans (ill.)

Vanaf hier kun je de hele wereld zien

Enne Koens, Maartje Kuiper (ill.)

Victorine

Jet van Overeem, Annemarie van Haeringen (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri