Peuters en kleuters

Gitte Spee, Kim-Lian Van der Meij: Dierendorpje

door Jan Van Coillie

5+ - Niet toevallig staat de naam van de illustrator vóór die van de auteur op de kaft van Dierendorpje. Het boek is duidelijk een eerbetoon aan de illustratiekunst van Gitte Spee. Als ze dieren tekent, is ze op haar best. De schalkse aap, de trotse zebra, de vrolijk dansende mol en het onzekere nijlpaard, de lichtvoetige giraf, de lekker luie olifant, de schattige beer: allemaal stralen ze de typische Spee-warmte uit. De zachte pastelkleuren versterken de gezellige sfeer. Die gezelligheid waait je ook tegemoet door de vrolijk swingende dieren, al dan niet met kleurrijke kleren aan. Sommige prenten bevatten ook knipoogjes naar andere kunstenaars. Zo kun je in de grijnzende kat de Cheshire Cat van Tenniel uit Alice in Wonderland herkennen. Of Spee geeft een ‘vette’ knipoog naar onze maatschappij, bijvoorbeeld in de figuur van de luie olifant op de roze bank voor de flatscreentv.
De versjes zijn jammer genoeg erg zwak, zowel inhoudelijk als door de vorm. De inhoud is doorgaans banaal en bevat weinig of niets verrassends: een zebra leert een zebrapad over te steken, een mol kruipt uit zijn hol om te dansen in het licht, een giraf neemt het op voor een gepeste kleine olifant, de olifant beseft dat hij te dik is en gaat sporten, het nijlpaardje leert zwemmen en de eenzame beer vindt zijn knuffel. Veel rijmen klinken goedkoop of geforceerd, het metrum sputtert vaak en sommige regels klinken onnatuurlijk. Een dorp zie je normaal gezien ‘liggen’, maar in het titelgedicht lijkt het alleen maar te ‘staan’ om te rijmen op ‘vandaan’. In ‘Nijlpaardje leert zwemmen’ zijn de ‘vlinderbandjes’ bestemd voor de (daarop rijmende) ‘handjes’, en niet voor de armpjes, waar deze rond horen te zitten. Strofen als de eerste twee uit ‘Giraf’ klinken stroef en geforceerd: ‘De giraf is erg verlegen / hij durft zelfs niet voor heel even / zijn nek ver uit te steken / dan begint hij licht te beven. // Maar op een mooie zomerdag / werd zijn beste vriend gepest / toen de giraf dat pesten zag / zei hij: “Dat is niet best!”’ Niet alleen hier, maar ook in andere gedichten klinkt de les veel te expliciet.
Op de cd bij het boek brengt Kim-Lian van der Meij de teksten in een mix van voorlezen en zang. Het is een combinatie die werkt door de afwisseling, maar vooral doordat de voorlezer zich goed inleeft in de verzen en zich slechts heel af en toe laat verleiden door een dreun. Als je van de teksten op zichzelf niet vrolijk wordt, dan moet dat lukken bij de cd en vooral bij de illustraties.


Gitte Spee, Kim-Lian Van der Meij, Dierendorpje, The House of Books Vianen, 2013, 28 p., ill. € 14,95. ISBN 9789044340839

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswelp 2013

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri