Peuters en kleuters

Jet Eikelboom: Catoo & Raaf

door Jan Van Coillie

5+ - Boeken met bloemenkinderen hebben al een hele traditie. Denk maar aan het sprookje ‘Duimelijntje’ of de prentenboeken uit de Jugendstil van illustratoren als Elsa Beskow of Freddy Langeler. Catoo & Raaf dansen met libellen ligt helemaal in de lijn van die traditie. Catoo wordt geboren als een klaproosje. Omdat ze niet geplukt wordt, krijgt ze beentjes en daarmee gaat ze op stap. Ze raakt bevriend met Raaf, die haar als het ware adopteert. Als ze op een dag libellen ziet, wordt haar grootste wens met hen mee te kunnen vliegen. Natuurlijk gaat haar wens in vervulling en ook de pikzwarte Raaf krijgt een kleurrijke droom.
Inhoudelijk is het verhaal allerminst verrassend: de vriendschap tussen bloemenkind en vogel, en de wens om te vliegen zijn overbekende motieven, en ook de loop van het verhaal is voorspelbaar. Ook de stijl in dit boek is bleekjes. De woordkeus is zo simpel dat die kleurloos wordt en soms ook betuttelend door de vele verkleinwoorden. De tekst had ook beter moeten worden geredigeerd. Nu wordt hij te vaak ontsierd door storende herhalingen en overbodige woorden, zoals in: ‘Catoo wandelde met haar veertje door een groot grasveld, haar veertje fier in de lucht.'
In tegenstelling tot de zouteloze tekst hebben de illustraties wel karakter. Vooral het contrast tussen Raaf, met zijn krasserige verenkleed en vreemde kop, en het frêle klaproosmeisje is intrigerend. Jet Eikelboom speelt daarbij knap met wisselende uitsneden en perspectieven. Ook de zwierige, kleurrijke libellen zijn goed getypeerd als symbool voor de droom te kunnen vliegen. Dat de illustratrice ook de kleurensymboliek beheerst, wordt duidelijk uit de laatste prenten, waarin het zwart van de nacht fraai aansluit bij dat van Raaf. Een zweverig prentenboek om bij weg te dromen, al had de tekst meer voeten in de aarde mogen hebben.

Jet Eikelboom, Catoo & Raaf, Karakter Uithoorn, 2013, 36 p., ill. € 14,95. ISBN 9789045204130. Distributie: L&M Books

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswelp 2013

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri