Peuters en kleuters

Daan Remmerts De Vries: De kerstnacht van Zippy en Slos

door Jan Van Coillie

4+ - Daan Remmerts de Vries, bekend als auteur van Godje (Gouden Griffel 2003) en Voordat jij er was (Gouden Griffel 2010), debuteerde in 1990 met Zippy en Slos, in 1992 gevolgd door Het kerstfeest van Zippy en Slos. De herdruk van dit kerstverhaal, waarvoor De Vries zowel tekst als illustraties maakte, is meer dan verdiend.
Op het eerste gezicht heeft het verhaal weinig om het lijf. Op kerstavond krijgen Zippy en Slos ruzie, en Slos rent de koude winternacht in. Het duurt niet lang voor de zachtaardige Zippy wroeging krijgt en de knusse warmte van zijn ton verlaat. Als hij in het donkere bos de weg kwijtraakt en een vuur aanmaakt, vindt hij Slos terug en laait ook het vuur van hun vriendschap meteen op. Ze vertellen elkaar elk een ‘geheim’ verhaal, waarin ze iets van hun diepste verlangens blootgeven. Dan duikt plots een rendier op dat luistert naar de naam Roedolf. Op zijn rug rijden ze terug naar Zippy’s huisje, waar ze samen met de andere dieren een onvergetelijke en hartverwarmende ervaring krijgen.
Niet de inhoud, maar de manier waarop die verwoord, verbeeld en vooral gecomponeerd is, maakt dit kleine verhaal bijzonder. De muis die plotseling opduikt, het vachtbeest, Zippy’s verhaal over het zachte zijden kussen, het lijken aanvankelijk allemaal losse puzzelstukjes, maar op het einde vallen ze mooi en verrassend op hun plaats. En het mooiste is dat je bij het laatste stukje echt een warm gevoel krijgt.
Ook de typering van de twee katten verraadt het talent van De Vries als dubbelkunstenaar. De magere, slungelachtige Slos met zijn boeventronie roept een heel andere persoonlijkheid op dan de mollige Zippy. De tekeningen wekken verwachtingen die de tekst bevestigt, maar tegelijk ook ontkracht. Slos is een zenuwpees, impulsief en plagerig, maar hij heeft ook een warm hart en komt onvoorwaardelijk op voor zijn vriend. Zippy is wat je een gezellige dikkerd kunt noemen, maar hij is soms ook bang en onzeker en dan trekt hij zich op aan het realisme en het lef van Slos.
Het kussen waar Zippy ‘ingelukkig’ op gaat liggen en de grote hand die Slos over zijn vel voelt strijken, het zijn beelden die je bijblijven.

Daan Remmerts De Vries, De kerstnacht van Zippy en Slos, Hoogland en Van Klaveren [S.l.], [2013], 44 p., ill. € 4,95. ISBN 9789089671455

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswelp 2013

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri