Peuters en kleuters

Jung-Hee Spetter: Een spetterend jaar

door Jan Van Coillie

3+ - Jung-Hee Spetter is geboren in Zuid-Korea, maar woont sinds haar negende in Nederland. Het is dan ook niet vreemd dat haar illustraties verwantschap vertonen met werk van andere Vlaamse en Nederlandse illustratoren zoals Annemie Berebrouckx (de vorm van het hoofd en de neus van haar personages) of Alex de Wolf (de speelse hond). Wat Spetters werk vooral typeert, zijn de eenvoudige vormen, de heldere kleuren en de grove borstelstreken die zorgen voor dynamiek en een vrolijke, gezellige sfeer.
Dit boek bundelt vier eerder verschenen verhalen rond de seizoenen. 'Lentekriebels' opent speels met een kuiken dat de neus van een hond kriebelt. Daarop rollen Veer en haar hond Tom van de ene belevenis in de andere: van een schommel op een schaap in de modder en ten slotte in bad. Onderweg brengen ze nog enkele verdwaalde eendjes naar de vijver. Ook in de zomer is er heel wat te beleven: Veertje en Tom gaan naar zee, plukken bloemen, belanden in de vijver, achternagezeten door bijen, spelen met de bal en gaan ten slotte naar bed, waarbij ze welterusten zeggen aan de zeester, het visje en de maan. De herfst betekent natte voeten, dwarrelende bladeren en vliegeren, de winter betekent sleeën, schaatsen en skieën. Net als in de herfst eindigt het avontuur met een val, gevolgd door een warm, gezellig moment. Maar als ze de sneeuwman mee naar binnen brengen, loopt het minder goed af, wat wellicht gepaard gaat met voorpret bij de kleine kijkers en luisteraars.
Onder elke prent staat een regel die rijmt op die onder de prent op de tegenoverliggende pagina. Die rijmen zijn vaak al te voorspelbaar of gemaakt en het ritme loopt geregeld mank; zoals in: ‘Vlug die boom in. Ha, ze gaat al weer weg./ Wat zijn we vies geworden, zeg.’ of ‘We laten ons snel in de vijver zinken./ Zo, die zijn weg. Nu even wat drinken.’ Of ‘Mmm – spannende luchtjes in m’n snuit./ Die sneeuwman ziet er behoorlijk raar uit.' Speels en herkenbaar, dat wel, maar niet spetterend.

Jung-Hee Spetter, Een spetterend jaar, Lemniscaat Rotterdam, 2013, 112 p., ill. € 12,5. ISBN 9789047706083. Distributie: De Eenhoorn

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswelp 2013

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri