Peuters en kleuters

Marijke Ten Cate (ill.): Joepie joepie

door Jan Van Coillie

4+ - Van ‘Joepie Joepie’ tot ‘Zakdoekje leggen’, twaalf klassieke kinderliedjes krijgen in dit boek een nieuw leven door de illustraties van Marijke ten Cate. Het zijn vooral die illustraties die bijblijven: de felle kleuren en de dansende, bewegende kinderen en dieren maken je vanzelf vrolijk. Het kleurrijke zit ook in de kinderen zelf, die Ten Cate een verschillende huidskleur gaf. Ze houdt ook de aandacht van de kinderen vast door andere figuren te laten terugkeren op de verschillende prenten. Het sterkst tot de verbeelding spreken de vrolijke aap en de bonte papegaai. Bij ‘Papegaaitje leef je nog?’ heeft de vogel een rietje beet en drinkt de aap vrolijk uit een glas. Zijn groengestreepte pakje en zijn wit-met-rode sokjes maken hem extra grappig. Bij ‘Heb je wel gehoord van de zeven, de zeven’ danst de aap met masker en gele laarsjes samen met de verklede kinderen en een rij muisjes.
Bij het boek steekt een cd met liedjes die je ook kunt horen op www.kinderliedjesboek.nl. De zang valt wat tegen. Die klinkt erg braaf en soms zelfs wat saai. Enkel bij dansliedjes zoals ‘We maken een kringetje’ komt er meer zwier in de uitvoering, al blijft die zelfs daar heel klassiek. De mondharmonica versterkt de lieve, zachte teneur van het geheel. Bij sommige liedjes hoor je ook enkele geluiden, zoals het gekrijs van meeuwen of het geslurp door een rietje, maar die zijn weinig functioneel en brengen evenmin zwier in het geheel. Een echt joepie-gevoel kreeg ik er niet bij. Dit boek kies je vooral omwille van de vrolijke illustraties.

Marijke Ten Cate (ill.), Joepie joepie, Lemniscaat Rotterdam, 2013, 28 p., ill. € 14,95. ISBN 9789047705611. Distributie: De Eenhoorn

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswelp cop. 2013

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Baksteen

Femke Vindevogel

Brandingen

Paul Verrept

de Lach van de Sfinx

Frans Kuipers

Onder buren

Juli Zeh

Ons deel van de nacht

Mariana Enriquez

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Een leven vol kleur. Alles is kunst, als je maar goed kijkt

Cara Manes, Fatinha Ramos (ill.)

Ik wil een hond (en het maakt niet uit welke)

Kitty Crowther

Ik wil een wiegje worden zei de wilg

Bette Westera, Henriëtte Boerendans (ill.)

Vanaf hier kun je de hele wereld zien

Enne Koens, Maartje Kuiper (ill.)

Victorine

Jet van Overeem, Annemarie van Haeringen (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri