Peuters en kleuters

Marijke Ten Cate (ill.): Joepie joepie

door Jan Van Coillie

4+ - Van ‘Joepie Joepie’ tot ‘Zakdoekje leggen’, twaalf klassieke kinderliedjes krijgen in dit boek een nieuw leven door de illustraties van Marijke ten Cate. Het zijn vooral die illustraties die bijblijven: de felle kleuren en de dansende, bewegende kinderen en dieren maken je vanzelf vrolijk. Het kleurrijke zit ook in de kinderen zelf, die Ten Cate een verschillende huidskleur gaf. Ze houdt ook de aandacht van de kinderen vast door andere figuren te laten terugkeren op de verschillende prenten. Het sterkst tot de verbeelding spreken de vrolijke aap en de bonte papegaai. Bij ‘Papegaaitje leef je nog?’ heeft de vogel een rietje beet en drinkt de aap vrolijk uit een glas. Zijn groengestreepte pakje en zijn wit-met-rode sokjes maken hem extra grappig. Bij ‘Heb je wel gehoord van de zeven, de zeven’ danst de aap met masker en gele laarsjes samen met de verklede kinderen en een rij muisjes.
Bij het boek steekt een cd met liedjes die je ook kunt horen op www.kinderliedjesboek.nl. De zang valt wat tegen. Die klinkt erg braaf en soms zelfs wat saai. Enkel bij dansliedjes zoals ‘We maken een kringetje’ komt er meer zwier in de uitvoering, al blijft die zelfs daar heel klassiek. De mondharmonica versterkt de lieve, zachte teneur van het geheel. Bij sommige liedjes hoor je ook enkele geluiden, zoals het gekrijs van meeuwen of het geslurp door een rietje, maar die zijn weinig functioneel en brengen evenmin zwier in het geheel. Een echt joepie-gevoel kreeg ik er niet bij. Dit boek kies je vooral omwille van de vrolijke illustraties.

Marijke Ten Cate (ill.), Joepie joepie, Lemniscaat Rotterdam, 2013, 28 p., ill. € 14,95. ISBN 9789047705611. Distributie: De Eenhoorn

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswelp cop. 2013

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 1, JANUARI 2021

Ik ben er niet

Lize Spit

Italo Svevo

Bekentenissen van Zeno

Kraai. Uit het leven en de liederen van de kraai

Ted Hughes

Tuimelingen : over leven, kust en kijken

Bernard Dewulf

Wildevrouw

Jeroen Olyslaegers

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 1, JANUARI 2021

Bethany en het beest

Jack Meggitt-Phillips, Isabelle Follath (ill.)

De klusjesman. Een internationale politieke thriller

Øyvind Torseter

De wind en wij

Claudia Jong, Kristof Devos (ill)

Het jungleboek

Rudyard Kipling, Daan Remmerts de Vries (bew.), Mark Janssen (ill.)

Wat is kunst? Begin een eiland…

Ted van Lieshout

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri