Peuters en kleuters

Mies Van Hout: Zie de maan schijnt door de bomen

door Jan Van Coillie

3+ - Het minste wat je van Zie de maan schijnt door de bomen kunt zeggen, is dat het concept origineel is. Twaalf bekende sinterklaasliedjes vormen samen met de prenten een bijzonder verhaal, met een kleine vos in de hoofdrol.
Het boek opent met ‘Zie, ginds komt de stoomboot’. Op de prent kijkt de vos nieuwsgierig toe hoe de boot aanmeert, met allemaal zwaaiende kinderen op de steiger. Dan volgt ‘Zachtjes gaan de paardenvoetjes’ en de Sint waadt op zijn schimmel door de sneeuw, terwijl de kinderen binnenskamers zingen en op de volgende prent de pieten de pakjes dragen. Ietwat beteuterd zwerft de vos door het bos onder de volle maan: ‘Zie de maan schijnt door de bomen’. Hij komt bij zijn vriendjes de egel, de eekhoorn, de muis, de haas, de wolf en de bever en vraagt hen ‘Wie komt er alle jaren/ daar weer uit Spanje gevaren?’ Terug in zijn warme hol, zingt hij uit volle borst: ‘Sinterklaas kapoentje’. De andere dieren komen op bezoek en het wordt nog best gezellig. Terwijl ze ‘Sinterklaasje, kom maar binnen met je knecht’ zingen en hun schoentjes klaar staan, komen de dierensint en piet binnen. Iedereen krijgt een passend geschenk, ‘O, kom er eens kijken, wat ik in mijn schoentje vind.’ Het verhaal krijgt ook nog een staartje: ‘Zwarte Piet ging uit fietsen,/ toen klapte zijn band.’ Je ziet zwarte Piet met zijn fiets bij de boom van de vos, met een warme, rode gloed door het raam. Op de volgende prent rijden Sint en Piet op klaarlichte dag door het bos, terwijl Vos voor zijn deur een stapel pakjes vindt. De slotprent laat de dieren zien in carnavalspak.
Een groot deel van de charme van dit boek steekt in de illustraties. De waterverfschilderijtjes stralen vooral warmte en gezelligheid uit, al weet Mies van Hout ook de koude winternacht goed te treffen. De typering van de dieren mikt vooral op herkenbaarheid, met af en toe een speelse of grappige toets. Bij het boek steekt een cd met de liedjes, gezongen door Jesse Goossens met arrangement en muzikale begeleiding van Ard Aleman en Antje Häder. De uitvoering met gitaar, mondharmonica, piano en tamboerijn is erg sober en daardoor ook wat saai. Veel voegt de cd dus niet toe aan het boek.

Mies Van Hout, Zie de maan schijnt door de bomen, Lemniscaat Rotterdam, 2013, 28 p., ill. € 9,95. ISBN 9789047705925. Distributie: De Eenhoorn

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswelp 2013

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri