Peuters en kleuters

Mies Bouhuys, Fiep Westendorp (ill.), Joren Van der Voort: Zing mee met Pim & Pom

door Jan Van Coillie

3+ - De beroemde poezen Pim en Pom kun je niet alleen leren kennen in boekvorm, maar ook op tv en op het grote scherm. In dit boek staan vijf liedjes uit de film Pim & Pom: het grote avontuur (2014), gezongen door vijf verschillende zangers. Het is een mooie mix, waarbij niet alleen de stemmen, maar ook de begeleidende instrumenten de liedjes een eigen geluid geven. ‘Samen’, over kriebels en het avontuur van elke dag, wordt gebracht op een stevige beat, met drum en elektronisch orgel. ‘Slaap zacht’ wordt zacht en langzaam gezongen, met alleen pianomuziek. De meezinger ‘Je eigen weg’ begint rustig, maar kantelt in een snel ritme, begeleid door een tamboerijn. ‘Zonder jou’, over de onsterfelijke vriendschap tussen Pim en Pom, is dan weer rustig, terwijl ‘Het leven op zijn leukst’ weer lekker swingt, wat helemaal past bij dit lijflied van de straatkatten. Ook in dit lied staat overigens de vriendschap centraal, het grote thema in de boeken over Pim en Pom: ‘Ja, met je vriendjes ben je rijk/ en gelukkig tegelijk.’ Deze vijf liedjes worden letterlijk aangevuld met zes andere, gezongen door Georgina Verbaan, die je echter ook woordelijk in het boek Pim & Pom luistervriendjes (2011) vindt, een soort recyclage die ervoor zorgt dat het niet de moeite loont om beide boeken te kopen.
De twee boeken vallen wel op door de verzorgde lay-out. De teksten zijn telkens goed leesbaar gedrukt tegen een felle achtergrond, de muzieknotatie staat dan weer op een wit blad dat telkens mooi geïntegreerd is in een tekening van Fiep Westendorp. Niet alleen de contrasterende kleuren, maar ook de wisselende bladverdeling zorgt voor een rijk, aantrekkelijk geheel.


Mies Bouhuys, Fiep Westendorp (ill.), Joren Van der Voort, Zing mee met Pim & Pom, Rubinstein Amsterdam, 2014, 39 p., ill. € 14,95. ISBN 9789047615507

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswelp 2014

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Het kleinste gemene veelvoud

Pirkko Saisio

Het onvergetelijke jaar van Tomoko

Yoko Ogawa

Klokgelui

Leo Pleysier

palganeem

Lies Van Gasse

Vlucht over de Pyreneeën. Mijn tocht met Walter Benjamin

Lisa Fittko

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Gelukkig en blij. Gedichten

Edward van de Vendel, Martijn van der Linden (ill.)

Hart van staal

Simon Van der Geest, Martijn van der Linden (ill.)

Jona

Anna van Praag

Mevrouw Kiosk

Anete Melece

Zebedeus en het ganzenbord van Wisse

Koos Meinderts, Annette Fienieg (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri