Peuters en kleuters

Koos Meinderts, Annette Fienieg (ill.), Thijs Borsten (con.), Peer De Graaf (uitv.), Leine (uitv.): De liedjesalmanak

door Jan Van Coillie

4+ - Een fris en vrolijk liedjesboek, dat moeten de makers van De liedjesalmanak voor ogen gehad hebben. Na het boek over de herfst en winter verschijnt een bundel met 24 liedjes over de lente en zomer, met veel bloemen, jonge dieren, feestdagen als Vaderdag of Pasen, de laatste schooldag of een vakantie naar Marokko of een tochtje naar het strand.
De bundel bevat een mix van volledig nieuwe liedjes, nieuwe teksten op bestaande melodieën (als ‘Vader Jacob’), klassieke versjes met enkele nieuwe coupletten (‘Knollen-knollenland’) en twee ongewijzigde klassiekers (‘Groen is gras’ en ‘Kom mee naar buiten allemaal’).
Koos Meinderts, die de nieuwe teksten schreef, kent zijn vak: de teksten lopen lekker, zijn klankrijk en worden slechts zelden ontsierd door rijmdwang of opvulsels voor het metrum. De kortste liedjes zijn meteen raak, zoals het volgende meiversje: ‘Mei, mei / wat zie jij er prachtig uit. / Het regent roze blaadjes / en het hagelt fluitenkruid.’ Klanknabootsingen en andere klankrijke woorden (zoals de namen van de ijsjes van Roberto) verhogen de expressiviteit. Een leuk extraatje vormt de integratie van bekende versregels als 'Oote, oote, boe' van Jan Hanlo in een lied over koeien of ‘Hebban olla vogala nestas hagunnan’ in een lentelied. Bij deze laatste regels zorgt de zang ervoor dat ze klinken als een toverspreuk.
Die zang op de cd is overigens bijzonder gevarieerd. De eerste liedjes komen iets te traag op gang om als smaakmakers dienst te doen, maar vanaf ‘Knollen-, knollenland’ komt er meer vaart in en voel je het plezier van zangers en muzikanten. Allerlei genres en ritmes worden uit de kast gehaald en ze passen telkens wonderwel bij de teksten, van country bij een koeienliedje over reggae bij ‘Ik zag twee hazen’ tot samba om het vakantiegevoel op te roepen bij ‘ik ga naar het strand’. Slechts een enkele keer wordt het gekozen genre te braaf gebracht: in de flamenco bij ‘Rokjesdag’ had meer zwier gemogen.
De bundel is verzorgd uitgegeven, met illustraties van Annette Fienieg die de sfeer van lente en zomer mooi weergeven. Haar waterverftechniek is bijzonder geschikt voor de natuurtaferelen met veel bloesems, fris groen en zomers blauw. Haar kleurgebruik ondersteunt ook de emoties, zoals in de roze wolk boven een verliefd paar. Ook de composities roepen sfeer op, zo straalt de tekening met de breiende oma en het schaap een en al gezelligheid uit. Af en toe brengt ze ook wat humor in de prenten, bijvoorbeeld wanneer ze een kind op Vaderdag in bed laat springen bij de slapende ouders.
De liedjesalmanak is een boek vol liedjes om heerlijk mee te zingen, voor kinderen én volwassenen samen.


Koos Meinderts, Annette Fienieg (ill.), Thijs Borsten (con.), Peer De Graaf (uitv.), Leine (uitv.), De liedjesalmanak, Rubinstein Amsterdam, 2014, 68 p., ill. € 14,95. ISBN 9789047615811

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswelp 2014

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri