Peuters en kleuters

Natascha Stenvert: De streep

door Jan Van Coillie

4+ - Velen zullen Natascha Stenvert kennen van de reeks over Kolletje, maar ook haar eigen prentenboek Bramenjam (2010) hield een belofte in door de verrassende collages en eigenzinnige invalshoek. Die belofte maakt Stenvert in De streep helemaal waar. Met een uiterst eenvoudig gegeven werkt ze een gelaagd verhaal uit in beelden — zonder woorden —, met tal van verhalen.
De titelpagina roept meteen een spanning op: rechts zie je een boom waarin vogels een nest bouwen, links nadert een reus van een kerel met een houweel in zijn rugzak. De man schildert een oranjerode streep op de stam. Die kleur komt terug in de eekhoorns die de man gadeslaan. De kijker kijkt mee vanuit het standpunt van de eekhoorn op de voorgrond of van de vogels in het nest en in de lucht. Op de volgende prent staat de kerselaar in bloei en neemt de onrust toe: in het dal zijn bomen omgehakt en slepen vrachtwagens ze weg. Die prenten doen je nadenken over de impact van de mens op de natuur. Het leven gaat echter verder: terwijl de bloesems vallen, komen er eieren in het nest. De boom krijgt frisgroene blaadjes en kersen en de eieren komen uit. Dan wordt het herfst, met nootjes voor de eekhoorns en de eerste vlucht voor de vogeljongen. De boom wordt kaal, waardoor de streep nog zichtbaarder wordt. De vogels proberen die met allerlei middelen te maskeren, maar alleen de sneeuw slaagt daarin. Met de eerste dooi is de dreiging er echter weer. Met de bloesems duikt ook de mens weer op: de man met zijn houweel bracht zijn vrouw mee, maar als ze eenmaal hun picknick hebben uitgestald, blijkt de streep een heel andere functie te hebben dan gedacht.
Het is knap hoe de illustratrice door de keuze van het perspectief, het in- en uitzoomen en het kleurgebruik de kijker op sleeptouw neemt en tegelijk de nieuwsgierigheid prikkelt. Natuurlijk intrigeert in de eerste plaats de streep en de vraag wat die voor de boom en zijn bewoners zou kunnen betekenen. Maar wie verder kijkt, ook letterlijk in het landschap, kan nog veel meer ontdekken: er is het kasteel op de heuvel dat gerestaureerd wordt, de camping waar gasten aankomen en vertrekken, de man die een sleuf graaft die uiteindelijk een bijzondere bestemming heeft en het rare hutje dat verdacht veel lijkt op een peperkoeken huisje. En lijkt die vrouw niet op een heks, dat meisje op Roodkapje en die hond op een wolf? Hoe vaker je de prenten bekijkt, hoe meer details, verwijzingen en verbanden je ontdekt. Dat avontuur van het ontdekken, dat is precies wat een woordeloos prentenboek moet bieden. Dit boek heeft meer dan een streepje voor.Natascha Stenvert, De streep, The House of Books Amsterdam, 2014, 44 p., ill. € 12,95. ISBN 9789044343557

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswelp cop. 2014

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri