Peuters en kleuters

Moniek Vermeulen, Gitte Vancoillie (ill.), Frank Pollet: Berta

door Jan Van Coillie

4+ - Het begin van Berta: voor niets of niemand bang doet denken aan Jip en Janneke van Annie M.G. Schmidt: alleen kijkt het buurjongetje hier over het tuinpoortje in plaats van door een gaatje in de heg. Maar ook in dit boek klikt het meteen met het buurmeisje, ook al zijn de twee kinderen heel verschillend. Die verschillen worden overduidelijk in de verf gezet: Emiel fluistert, Berta roept. Emiel wordt getypeerd als ‘voorzichtig’ en Berta als ‘stoer’. Berta betrekt Emiel meteen bij haar spel en ook daarbij blijken ze duidelijk anders: Emiel klinkt ‘bezorgd’, Berta praat ‘kordaat en lief tegelijk’. Emiel zou je een watje of doetje kunnen noemen, maar zo ziet Berta hem helemaal niet. Als hij op school gepest wordt door de grote jongens, neemt ze het zonder verpinken voor hem op. Ze is immers voor niets of niemand bang. De grootste pestkop leert ze zelfs een lesje dat hem nog lang zal heugen. Wat ze gedaan heeft, kan eigenlijk niet door de beugel en de juf stuurt haar dan ook naar de directeur. Vreemd genoeg krijgt ze geen straf, maar de pestkop wordt wel bij de directeur geroepen. De jongen is razend en bedreigt Berta. Dat laat Emiel echter niet zomaar gebeuren: plotseling blijkt hij veel dapperder dan gedacht. Eind goed al goed, al loopt dat einde wel heel erg op wieltjes. Daardoor beklijft het boek weinig: de les is goedbedoeld, maar gaat te gladjes binnen.
Het rooskleurige einde wordt al vroeg in het boek weerspiegeld in de prenten. De vlekkerige waterverf en lichte kleuren roepen een ‘milde’, zachte sfeer op. Tegelijk zijn de kinderen dynamisch in beeld gebracht met veel vlekken en vegen en expressieve gezichten. Je kunt meteen goed zien dat Berta voor niets of niemand bang is. Op het eind is het feest en zijn de twee buurkinderen nog iets dichter naar elkaar toe gegroeid, wat in de tekst subtiel wordt verwoord: een mooi einde dat kinderen uitnodigt om commentaar te geven.


Moniek Vermeulen, Gitte Vancoillie (ill.), Frank Pollet, Berta, De Eenhoorn Wielsbeke, 2014, 28 p., ill. € 14,5. ISBN 9789058389329

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswelp 2014

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 1, JANUARI 2021

Ik ben er niet

Lize Spit

Italo Svevo

Bekentenissen van Zeno

Kraai. Uit het leven en de liederen van de kraai

Ted Hughes

Tuimelingen : over leven, kust en kijken

Bernard Dewulf

Wildevrouw

Jeroen Olyslaegers

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 1, JANUARI 2021

Bethany en het beest

Jack Meggitt-Phillips, Isabelle Follath (ill.)

De klusjesman. Een internationale politieke thriller

Øyvind Torseter

De wind en wij

Claudia Jong, Kristof Devos (ill)

Het jungleboek

Rudyard Kipling, Daan Remmerts de Vries (bew.), Mark Janssen (ill.)

Wat is kunst? Begin een eiland…

Ted van Lieshout

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri