Peuters en kleuters

Moniek Vermeulen, Gitte Vancoillie (ill.), Frank Pollet: Berta

door Jan Van Coillie

4+ - Het begin van Berta: voor niets of niemand bang doet denken aan Jip en Janneke van Annie M.G. Schmidt: alleen kijkt het buurjongetje hier over het tuinpoortje in plaats van door een gaatje in de heg. Maar ook in dit boek klikt het meteen met het buurmeisje, ook al zijn de twee kinderen heel verschillend. Die verschillen worden overduidelijk in de verf gezet: Emiel fluistert, Berta roept. Emiel wordt getypeerd als ‘voorzichtig’ en Berta als ‘stoer’. Berta betrekt Emiel meteen bij haar spel en ook daarbij blijken ze duidelijk anders: Emiel klinkt ‘bezorgd’, Berta praat ‘kordaat en lief tegelijk’. Emiel zou je een watje of doetje kunnen noemen, maar zo ziet Berta hem helemaal niet. Als hij op school gepest wordt door de grote jongens, neemt ze het zonder verpinken voor hem op. Ze is immers voor niets of niemand bang. De grootste pestkop leert ze zelfs een lesje dat hem nog lang zal heugen. Wat ze gedaan heeft, kan eigenlijk niet door de beugel en de juf stuurt haar dan ook naar de directeur. Vreemd genoeg krijgt ze geen straf, maar de pestkop wordt wel bij de directeur geroepen. De jongen is razend en bedreigt Berta. Dat laat Emiel echter niet zomaar gebeuren: plotseling blijkt hij veel dapperder dan gedacht. Eind goed al goed, al loopt dat einde wel heel erg op wieltjes. Daardoor beklijft het boek weinig: de les is goedbedoeld, maar gaat te gladjes binnen.
Het rooskleurige einde wordt al vroeg in het boek weerspiegeld in de prenten. De vlekkerige waterverf en lichte kleuren roepen een ‘milde’, zachte sfeer op. Tegelijk zijn de kinderen dynamisch in beeld gebracht met veel vlekken en vegen en expressieve gezichten. Je kunt meteen goed zien dat Berta voor niets of niemand bang is. Op het eind is het feest en zijn de twee buurkinderen nog iets dichter naar elkaar toe gegroeid, wat in de tekst subtiel wordt verwoord: een mooi einde dat kinderen uitnodigt om commentaar te geven.


Moniek Vermeulen, Gitte Vancoillie (ill.), Frank Pollet, Berta, De Eenhoorn Wielsbeke, 2014, 28 p., ill. € 14,5. ISBN 9789058389329

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswelp 2014

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Baksteen

Femke Vindevogel

Brandingen

Paul Verrept

de Lach van de Sfinx

Frans Kuipers

Onder buren

Juli Zeh

Ons deel van de nacht

Mariana Enriquez

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Een leven vol kleur. Alles is kunst, als je maar goed kijkt

Cara Manes, Fatinha Ramos (ill.)

Ik wil een hond (en het maakt niet uit welke)

Kitty Crowther

Ik wil een wiegje worden zei de wilg

Bette Westera, Henriëtte Boerendans (ill.)

Vanaf hier kun je de hele wereld zien

Enne Koens, Maartje Kuiper (ill.)

Victorine

Jet van Overeem, Annemarie van Haeringen (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri