Vanaf twaalf jaar

Bart Giedts, Bart Simoens (ill.): Waarom doet meneer pastoor de afwas tijdens de mis?

door Karen Ghonem-Woets

12+ - Voor dit informatieve boek over het katholieke geloof ging Bart Giedts, godsdienstleerkracht in het secundair beroepsonderwijs (bso), uit van vijftig vragen van zijn leerlingen. Die variëren van vragen over meer theologische kwesties, zoals heiligverklaringen, onze leeftijd in de hemel en de aard van het vagevuur, tot vragen over het instituut kerk, haar vertegenwoordigers, kerkelijke rituelen en geloofsrituelen, en vragen die geïnspireerd zijn door het dagelijkse leven, zoals trouwen met een niet-katholiek, scheiden, het gebruik van condooms of homoseksualiteit. De auteur houdt zich in zijn antwoorden aan de officiële leer, zoals hij ook in zijn inleiding expliciet zegt.
Het resultaat is een beargumenteerde toelichting bij vele — soms moeilijke — kwesties. Het werk is helder geschreven, met af en toe een humoristische noot, en zal voor zowel jongeren als volwassenen vaak leerzaam zijn, want, zoals de auteur in zijn inleiding stelt: ‘Door het grote aanbod aan spirituele boeken weten de meeste mensen nu misschien wel wat chakra's zijn en kunnen ze zich iets voorstellen bij karma, maar wat nu alweer de Heilige Drievuldigheid is, is lang niet meer zo duidelijk.’ Ook het feit dat jongeren vandaag minder in contact komen met geestelijken, zorgt ervoor dat er hiaten in hun basiskennis kunnen zijn. De auteur is overigens niet altijd even duidelijk, bijvoorbeeld wanneer hij spreekt over homoseksuelen met wie de Kerk ‘die moeilijke weg’ moet bewandelen. De vele, soms best gewaagde illustraties brengen de nodige extra lucht in het boek.

Bart Giedts, Bart Simoens (ill.), Waarom doet meneer pastoor de afwas tijdens de mis?, Davidsfonds Leuven, 2014, 128 p., ill. € 14,95. ISBN 9789058269980

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswelp 2014

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Het kleinste gemene veelvoud

Pirkko Saisio

Het onvergetelijke jaar van Tomoko

Yoko Ogawa

Klokgelui

Leo Pleysier

palganeem

Lies Van Gasse

Vlucht over de Pyreneeën. Mijn tocht met Walter Benjamin

Lisa Fittko

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Gelukkig en blij. Gedichten

Edward van de Vendel, Martijn van der Linden (ill.)

Hart van staal

Simon Van der Geest, Martijn van der Linden (ill.)

Jona

Anna van Praag

Mevrouw Kiosk

Anete Melece

Zebedeus en het ganzenbord van Wisse

Koos Meinderts, Annette Fienieg (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri