Adolescenten

Marco Van Houwelingen: Aangeschoten wild

door Jürgen Peeters

14+ - Met Aangeschoten wild won Marco van Houwelingen de allereerste CoffeecompanyBookAward; een literaire bekroning voor niet eerder gepubliceerde schrijvers, op initiatief van de gelijknamige koffieketen en Xander Uitgevers.
Van Houwelingens debuut laat zich grofweg in twee delen lezen. In het eerste deel biedt de auteur een overtuigend portret van de intense vriendschap tussen protagonist Bast en de recalcitrante nieuwkomer op school, Isch(a). Gedreven door een onbestemd verlangen naar spanning neemt de balorige Isch het voortouw bij allerhande puberale acties, die gaandeweg ontaarden in experimenteren met alcohol, drugs en seks. Zo beleven beide jongens hun eerste seksuele ervaring bij een Amsterdamse prostituee en gaan ze ’s nachts op verkenning in de middelbare school. De losstaande scènes, geschreven in een filmische en anekdotische stijl vol snedige dialogen, verbeelden de coming of age van beide jongens met verve en doen denken aan het werk van Philip Huff (Dagen van gras; Niemand in de stad). De wat eenzijdige portrettering van Bast als zogenaamde meeloper staat een overtuigende karakterisering echter wat in de weg en wil Bast te nadrukkelijk als ongrijpbaar personage kenschetsen. Ook enkele clichématige uitdrukkingen als ‘een slappe draf’, ‘een lastige stilte’ of misplaatste beeldspraak (‘De lege kroeg tooide haar met eenzaamheid’) tonen dat de auteur nog zoekt naar een eigen stijl. Vastberaden de bekrompen dorpsmentaliteit van het Nederlandse Ochten te ontvluchten, fantaseren beide jongens na een spelletje met de wereldkaart van een avontuurlijke trektocht door Latijns-Amerika. Een onverwacht ingrijpende gebeurtenis beëindigt de vriendschap echter abrupt.
Het tweede deel vormt voornamelijk een descriptief relaas van Basts wedervaren als backpacker in Latijns-Amerika. Hoewel Van Houweling uit eigen ervaring schrijft, komt hij nergens tot een authentiek, doorleefd reisverslag. De ambitieuze focus op Basts tocht als ‘een vergeefse afleiding van het verleden’ biedt weliswaar een potentieel interessante insteek, maar reikt eigenlijk niet veel verder dan Basts minutieus beschreven ondergang als hij zich verliest in drugshandel en verkeerde vrouwen.
Aangeschoten wild
is al met al onevenwichtig; na een overtuigend eerste deel kan Van Houwelingen het in het tweede deel niet waarmaken en het boek eindigt in mineur. Een grondigere begeleiding en redactie had dit euvel grotendeels kunnen opvangen. En dat wens ik deze jonge auteur van harte toe, want van Houwelingen beschikt over voldoende stilistische capaciteiten en heeft wel degelijk wat te vertellen.

Marco Van Houwelingen, Aangeschoten wild, Xander Amsterdam, 2013, 280 p., € 18,95. ISBN 9789401601337. Distributie: L&M Books

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswelp 2013

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Baksteen

Femke Vindevogel

Brandingen

Paul Verrept

de Lach van de Sfinx

Frans Kuipers

Onder buren

Juli Zeh

Ons deel van de nacht

Mariana Enriquez

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Een leven vol kleur. Alles is kunst, als je maar goed kijkt

Cara Manes, Fatinha Ramos (ill.)

Ik wil een hond (en het maakt niet uit welke)

Kitty Crowther

Ik wil een wiegje worden zei de wilg

Bette Westera, Henriëtte Boerendans (ill.)

Vanaf hier kun je de hele wereld zien

Enne Koens, Maartje Kuiper (ill.)

Victorine

Jet van Overeem, Annemarie van Haeringen (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri