Peuters en kleuters

Jan De Kinder: Ik ben de sterkste!

door Jürgen Peeters

4+ - Voor zijn nieuwste prentenboek vertrekt Jan De Kinder vanuit een even eenvoudig als herkenbaar verhaalgegeven: Big waant zich de sterkste en durft zelfs een krachtmeting met Olifant aan te gaan. Het resulteert in enkele humoristisch uitgewerkte, maar tot mislukken gedoemde pogingen om de tientonner op te tillen. Met behulp van de goedmoedige kolos slaagt Big uiteindelijk toch in zijn opzet. Vooral die verrassende wending weet te overtuigen.
Prentenboeken en (dieren)verhalen die vertrekken vanuit de hoog gegrepen ambities van een opschepper zetten de praatjesmaker graag in zijn hemd om meteen ook een wijze les mee te geven. Of ze laten de parvenu in kwestie via een list zijn doel bereiken. De Kinder laat de tegenstander echter een geslaagde oplossing bedenken, waardoor Big in zijn waarde erkend wordt, terwijl de omstaanders (en met hen jonge kinderen) de clou doorzien.
In zijn illustraties beperkt De Kinder zich tot robuuste figuren tegen een sobere achtergrond. De combinatie van donkere tinten, aangevuld met een opvallend rood en helblauw, maakt de prenten aanvankelijk tot blikvangers, maar kan omwille van een gebrek aan variatie niet blijvend overtuigen. De pogingen om het snoezige biggetje tot de stoere Big uit de tekst te transformeren zijn ook niet volledig geslaagd. Olifant wordt sterker geportretteerd: als grotesk figuur vult hij moeiteloos een dubbele pagina, zonder dat hij zijn imago van goedmoedige dikkerd verliest. Ook Bigs krachtinspanningen worden visueel knap verbeeld, met een succesvolle slotprent als sleutel ter interpretatie van zijn zogenaamde heldendaad.
In Ik ben de sterkste! voorziet De Kinder een wat clichématig verhaalgegeven van een verrassende wending. Voornamelijk de apotheose overtuigt, verder blijft dit vooral een braaf, weinig opvallend prentenboekje.

Jan De Kinder, Ik ben de sterkste!, De Eenhoorn Wielsbeke, 2014, 32 p., ill. € 13,95. ISBN 9789058389251

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswelp 2014

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Het kleinste gemene veelvoud

Pirkko Saisio

Het onvergetelijke jaar van Tomoko

Yoko Ogawa

Klokgelui

Leo Pleysier

palganeem

Lies Van Gasse

Vlucht over de Pyreneeën. Mijn tocht met Walter Benjamin

Lisa Fittko

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Gelukkig en blij. Gedichten

Edward van de Vendel, Martijn van der Linden (ill.)

Hart van staal

Simon Van der Geest, Martijn van der Linden (ill.)

Jona

Anna van Praag

Mevrouw Kiosk

Anete Melece

Zebedeus en het ganzenbord van Wisse

Koos Meinderts, Annette Fienieg (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri