Adolescenten

Simon Stranger: Wereldredders

door Jürgen Peeters

14+ - Het puberleventje van de zeventienjarige Emilie, dat volledig draait om hippe kleding, wilde feestjes met veel alcohol en oppervlakkige verliefdheden, maakt een bocht van 180 graden als ze tijdens het shoppen Antonio ontmoet. Via hem komt ze in contact met ‘De Wereldredders’, een door jongeren opgerichte organisatie die ‘de wereld wil verbeteren’. De wat naïeve Emilie pikt de goedbedoelde boodschap wel erg snel op: ze winkelt in een oogwenk enkel nog in tweedehandsshops en spreekt over ‘acute hulp’ bieden en ‘persberichten versturen’. Aanvankelijk blijft het bij onschuldige acties, zoals stickers met confronterende boodschappen op kleding en chocoladerepen kleven, maar geheel voorspelbaar vervallen de Wereldredders tot fanatisme en illegale activiteiten, die uiteraard volledig uit de hand lopen.
In een tweede verhaallijn geeft Simon Stranger de slachtoffers van de industrie een gezicht, zoals Reena uit Bangladesh die in een sweatshop werkt of Amadou uit Ivoorkust die als kindslaaf op de cacaoplantages zwoegt. De auteur trekt voortdurend geforceerde parallellen tussen de beide verhalen. Hoewel het meermaals aan nuance en diepgang ontbreekt, wordt daarmee de boodschap wel duidelijk: ondanks de verschillende leefomstandigheden van Emilie en Reena delen de meisjes universele gevoelens van verliefdheid, (wan)hoop en jaloezie.
Stranger koppelt in Wereldredders zoveel mogelijk wetenswaardigheden, die letterlijk uit non-fictie overgenomen lijken, aan een sterk moraliserend betoog. De auteur fulmineert weinig doelgericht tegen allerhande maatschappelijke wantoestanden, gaande van sweatshops en kindslaven over de bio-industrie tot de problematiek van elektronische communicatiemiddelen. Het nawoord met internetadressen om meer info te vergaren, versterkt die boodschap nog. Daarbij schijnt Stranger gemakshalve te vergeten dat het aankaarten van een problematiek één ding is; mogelijke oplossingen en antwoorden – afgezien van de illegale acties van enkele pubers – blijft de auteur schuldig. Niet toevallig eindigt het verhaal vrij bruusk wanneer enkele Wereldredders in contact komen met openbaar gezag, en een kritische invalshoek ten opzichte van de acties zich opdringt. Strangers stijl is weinig doordacht. Hij beperkt zich tot afstandelijke observaties en bedient zich van een geforceerde schrijftrant, met enkele uitschieters: ‘Van zo’n zeven miljard harten op aarde dragen zij ieder hun eigen dat hevig bonst in hun borst […]’. De dialogen blijven nietszeggende gesprekken, voortdurend begeleid door holle frasen als ‘zegt hij’ en ‘vraagt zij’.
Een inspiratieloze opsomming van maatschappelijke wantoestanden dat nergens een doorleefd, aantrekkelijk verhaal oplevert.

Simon Stranger, Wereldredders, Van Goor Houten, 2014, 174 p., € 15,99. ISBN 9789000316021. Vert. van: Verdensredderne door Bernadette Custers. Distributie: WPG Uitgevers

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswelp 2014

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2024

Binnen in de aarde is een berg

Hester Knibbe

De zomers

Ronya Othmann

Het mensenschip

Autran Dourado

Onze James. De vrouwen van Ensor

Jan Bultheel, Eric Min (nawoord)

Woestijnpassages

Emmelien Kramer

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2024

Een toren van tijgers

Lizette de Koning, Gareth Lucas (ill.)

Eenbeen

Thijs Goverde

Roofvogels. De mooiste en machtigste dieren in de lucht

Walter De Raedt, Joris De Raedt (ill.)

Salto

Arndís Thórarinsdóttir, Linde Faas (ill.)

Springlevend

Saskia de Bodt

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri