Adolescenten

Elizabeth LaBan: Albino

door Jürgen Peeters

14+ - Aan de prestigieuze Irving School laten de laatstejaars een heuse ‘schat’ achter voor de volgende kamerbewoners. Duncan ontvangt een stapeltje cd's met daarop het verhaal van Tim McBeth, een albino. Al snel wordt duidelijk dat ook Duncan een aandeel heeft in Tims tragedie. Tims kroniek van een aangekondigde catastrofe leest als een lang uitgesponnen dagboek, dat echter souplesse mist. In een alternerende verhaallijn krijgt de lezer vanuit een personele vertelinstantie een gedetailleerd verslag van Duncans ervaring op Irving School, zijn eerste echte verliefdheid en zijn moeilijkheden bij het schrijven van een persoonlijk werkstuk over tragedies.
Hoewel Elizabeth LaBan langzaam naar een groots aangekondigde apotheose toewerkt en de spanningsboog tergend traag opbouwt, kan haar verhaal nergens echt overtuigen. Voornamelijk de gezochte structuur en het vertelperspectief zitten geleidelijk steeds duidelijker in de weg. Duncan was namelijk betrokken bij een vooralsnog onduidelijk, voor Tim ingrijpend voorval, maar dat ‘vergeet’ LaBan gemakkelijkshalve en ze laat Duncan samen met de lezer de ware toedracht van Tims verhaal ontdekken. Een weinig geloofwaardige invalshoek, die de auteur echter nodig heeft om het eindeloos uitdijende verhaal toch van enige geladenheid te voorzien. Ook het vertelperspectief, waarbij Tim als ik-verteller afgewisseld wordt met een personele vertelinstantie die over Duncan bericht, is niet geslaagd. Beide verhaalstemmen lijken slechts ongeïnspireerde kopieën van elkaar.
De ongezonde driehoeksverhouding tussen nieuwkomer Tim, de populaire Patrick en zijn vriendinnetje Vanessa wekt aanvankelijk enige nieuwsgierigheid, maar iedere vorm van spanning wordt tenietgedaan door een uitgebreide focus op het internaatsleven en schier eindeloze uitweidingen over de perikelen tussen de studenten. Een nachtelijk uitstapje heeft uiteindelijk een verregaande impact op de levens van Tim, Patrick, Duncan en Vanessa; als slot weliswaar onderhoudend, maar opnieuw beschikt Laban niet over de juiste woorden om dit ingrijpende voorval de aandacht te verlenen die het verdient. Het opzet van Albino doet sterk denken aan Thirteen reasons why van Jay Asher; waarbij Clay cassettebandjes ontvangt waarop klasgenote Hannah Baker andere personages beschuldigt van medeverantwoordelijkheid voor haar zelfmoord. Albino heeft echter niet zo'n verregaande impact: daarvoor ontbreekt het LaBan duidelijk aan zowel verhaaltechnische als stilistische capaciteiten.

Elizabeth LaBan, Albino, Callenbach Utrecht, 2014, 270 p., € 17,95. ISBN 9789026611346. Vert. van: The Tragedy Paper door Hannie Tijman. Distributie: Veen Bosch en Keuning

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswelp 2014

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Baksteen

Femke Vindevogel

Brandingen

Paul Verrept

de Lach van de Sfinx

Frans Kuipers

Onder buren

Juli Zeh

Ons deel van de nacht

Mariana Enriquez

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Een leven vol kleur. Alles is kunst, als je maar goed kijkt

Cara Manes, Fatinha Ramos (ill.)

Ik wil een hond (en het maakt niet uit welke)

Kitty Crowther

Ik wil een wiegje worden zei de wilg

Bette Westera, Henriëtte Boerendans (ill.)

Vanaf hier kun je de hele wereld zien

Enne Koens, Maartje Kuiper (ill.)

Victorine

Jet van Overeem, Annemarie van Haeringen (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri