Peuters en kleuters

Torben Kuhlmann: Lindbergh

door Jürgen Peeters

5+ - In Lindbergh, zijn tot prentenboek verwerkte afstudeerproject, vertelt én verbeeldt Torben Kuhlmann het verhaal van een kleine muis die als allereerste levend wezen de oceaan overvloog.
In het Hamburg van 1912 wordt de muizenval geïntroduceerd, waardoor heel wat knaagdiertjes op gruwelijke wijze om het leven komen. Lindbergh meent echter dat deze ‘nachtmerrieachtige uitvinding’ zijn soortgenoten naar Amerika verjaagd heeft. Ook hij wil de oversteek wagen, waardoor zijn geschiedenis verbonden wordt met het verhaal van de miljoenen Europeanen die hun thuishaven verlieten om een nieuw bestaan op te bouwen. Kuhlmann situeert het verhaal van de vliegende muis in Hamburg en biedt geslaagde ouderwetse stadsportretten, met het centraal station, de Sint-Michielskerk en het gewoel in de haven. Mens of muis, ieder heeft zijn persoonlijke motieven voor de oversteek en moet zijn eigen obstakels overwinnen. Een boottocht is voor Lindbergh uiteindelijk geen oplossing, maar een ontmoeting met enkele vleermuizen brengt hem op het idee om de oversteek al vliegende te wagen. De voorbereidingen en bouw van het kleine vliegtuigje leveren geslaagde prenten op, met een humoristische knipoog naar pogingen van o.a. Otto Lilienthal en de gebroeders Wright. Na talloze mislukkingen bereikt de kleine muis het luchtruim, waar hij nieuwe gevaren dient te overwinnen. Sympathiseert de auteur in de tekst volop met zijn held, in de illustraties vermijdt Kuhlmann een karikaturaal antropomorfisme en behoudt hij grotendeels de eigenheid van het knaagdiertje. Natuurlijk, een muis die technische plannen uittekent en een vliegtuigje bestuurt, ontbreekt het niet aan menselijke vaardigheden. De illustrator is echter spaarzaam met dergelijke kunstgrepen en verleent de muis – zeker qua expressie – een identiteit. Het verhaal eindigt met een speelse twist: de muis weet z’n eindbestemming te bereiken en dat nieuws komt ook de jonge Charles Lindbergh ter ore, die ervan droomt om ooit zelf ‘de hemel te veroveren’.
Kuhlmanns debuut overtuigt met een originele plot en authentieke verteltrant, en de fascinerende illustraties – meermaals aquarellen – zijn absolute blikvangers. Kuhlmann verkent met verve verschillende invalshoeken. Nu eens kiest hij voor meerdere prenten boven en naast elkaar zoals in stripverhalen, dan weer overtuigt hij met paginavullende illustraties. Steeds vallen het oog voor detail en de afwerking op. Tinten van bruin overheersen, maar kleurschakeringen en -nuances, en een ingenieus spel met schaduwen en licht zorgen voor verrassing. De illustrator maakt maximaal gebruik van verschillende perspectieven, waarbij het standpunt van de muis domineert. Mensen worden slechts als anonieme personages in een grote massa afgebeeld, een geslaagde omkering van onze kijk op knaagdieren.
Dit fascinerende, fraai vormgegeven prentenboek bewijst Kuhlmanns talent voor visuele zeggingskracht en doet uitkijken naar nieuw werk.


Torben Kuhlmann, Lindbergh, De Vier Windstreken Rijswijk, 2014, 90 p., ill. € 17,95. ISBN 9789051163582. Vert. van: Lindbergh : die abenteuerliche Geschichte einer fliegenden Maus door Joukje Akveld. Distributie: L&M Books

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswelp 2014

deze pagina printen of opslaan



ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri