Vanaf twaalf jaar

Jacobine De Brauw: Lek

door Kirstin Vanlierde

12+ - Willem Van Dijk gelooft niet dat de dood van zijn vader een ongeluk was. De beruchte politieke journalist Cees Van Dijk overleed een half jaar geleden op weg naar een reportage. Samen met zijn vriend Max besluit Willem uit te pluizen waar zijn vader mee bezig was. Ze brengen samen een bezoek aan het Haagse Binnenhof. Willem heeft het oude notitieboekje van zijn vader, en vindt een foto in zijn archief waarop mannen staan die in de weer zijn met vaten radioactief afval in een verlaten veld. Met de hulp van kamerlid Ernst Manuels en journalist Bruno Bruins, een oude werkvriend van zijn vader, komt hij er al snel achter dat de dreiging reëel is. En dat op het moment dat een van de grootste politieke partijen van de bouw van vier nieuwe kerncentrales hun programmaspeerpunt voor de verkiezingen heeft gemaakt… De belangenvermenging van Siemtron, het bedrijf dat de centrales moet bouwen en ook de illegale dumpingwerken uitvoert, en een aantal toppolitici, maakt dit tot een gigantisch schandaal. Willem, Max en Lorna, een meisje met journalistieke ambities dat ze in het Binnenhof tegen het lijf lopen, bevinden zich voor ze het weten in een situatie waarin niemand hen nog vertrouwt en ze zelfs riskeren te verdwijnen …
Politiek en jongeren is vaak een lastige combinatie. Dat Jacobine de Brauw een poging heeft gewaagd om een brug te slaan tussen de twee, is op zijn minst een verdienste te noemen. Maar Lek (dat verwijst naar de initialen van de belangrijkste anonieme bron) overtuigt niet helemaal.
Eerst de positieve punten. De Brauw loodst de lezer binnen in de nationale politiek langs de achterpoortjes die alleen ministers en journalisten kennen. Dat levert een boeiende inkijk vanuit een onverwacht perspectief. Het verhaal is zeer toegankelijk en vlot geschreven, en leest als een spannende pageturner. Brugfunctie geslaagd, dus.
Maar. Het lijkt er in het Haagse Binnenhof nogal Hollywoodiaans corrupt aan toe te gaan. De Nederlandse politici in dit boek zijn er blijkbaar niet vies van een heleboel mensen om het leven te helpen. Of dat zo’n goede zaak is voor de perceptie van de politiek, is nog maar de vraag.
Het verhaal is verder zó toegankelijk dat het qua toon en stijl bijna kinderachtig aandoet. De zinsbouw is eenvoudig, op het simplistische af, van een echte psychologische ontwikkeling is geen sprake. Dat gevoel van ‘kinderboek in adolescentenformat’ wordt niet verholpen door de aard van de doofpotoperatie waar het hier over gaat. Illegale dumping van kernafval is een thema dat je verwacht in een spannend tienerjongensboek van de jaren negentig, en zo leest het jammer genoeg ook. De complexe onderlinge relaties in de politiek vloeken met de vlakke karaktertekening van bijna alle personages. Willem is uitzonderlijk gedreven en efficiënt, de politici die bovenal hun macht willen behouden zijn gewetenloos en crimineel; kamerlid Manuels is dan weer veel te snel bereid om een stel op hol geslagen tieners te geloven en er zijn leven voor in de waagschaal te leggen. Lorna, het enige vrouwelijke personage in het hele verhaal, is niet meer dan een knappe sidekick, omdat elke thriller nu eenmaal een Bondgirl moet hebben die behalve over goede looks ook liefst over veel daadkracht en een stel hersens beschikt.
De mix van al deze elementen maakt dat Lek niet boven de middelmaat uitstijgt. Een jeugdboek dat leest als een film, met hetzelfde adembenemende tempo, zoals er al (te) veel zijn geschreven.


Jacobine De Brauw, Lek, Querido Amsterdam, 2013, 247 p., € 14,95. ISBN 9789045116013. Distributie: WPG Uitgevers

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswelp 2013

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri